Morgan Stanley: ASV 2012/13. mg kukurūzas ražu apdraud nokrišņu deficīts

Bankas Morgan Stanley eksperti pauž bažas par kukurūzas ražas perspektīvām ASV 2012/13. mārketinga gadā, jo valsts ziemeļu kukurūzas audzēšanas rajonos vērojams nokrišņu deficīts. Turklāt, kļūstot pievilcīgākai sojas un kviešu audzēšanai lauksaimnieku vidū, kukurūzas sējumu platības var nesasniegt ASV Lauksaimniecības ministrijas prognozētos 94,2 miljonus akru (38,1 milj.ha).

Tāpat gaidāms, ka tuvākajā laikā tirgu var ietekmēt etanola ražošanas samazināšanās un lauksaimniecības kultūru ražas perspektīvu uzlabošanās Dienvidamerikas valstīs.

Periodā no 9.-16. februārim kukurūzas marta līgumu cena Čikāgas biržā CBOT tikpat kā nemainījās, norādītā laika posma beigās tā bija 250,38 $/t EXW. Augšupejošo trendu sekmēja sojas cenas kāpums, pierimušās bažas par Eiropas parādu krīzi un dati par lielu kukurūzas eksporta apjomu nedēļas laikā ASV. Savukārt cenu samazinošie faktori bija nokrišņi Dienvidamerikā un informācija, ka ASV plāno palielināt kukurūzas sējumu platības.

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) prognozē, ka kukurūzas sējumu platības 2012. gadā ASV sasniegs lielākos apmērus kopš Otrā Pasaules kara beigām -94 miljoni akru, jeb 38 milj.ha. Iepriekšējā gada platību apjoms tiktu pārsniegts par 2,3 %. Tādējādi, raža, salīdzinājumā ar 2011. gadu, varētu pieaugt par 15,7 % līdz 14,24 miljardiem bušeļu, jeb 361,7 milj.t.

Kukurūzas rezervju prognozi pasaulei sezonas beigām USDA samazinājusi par 2,2 % līdz 125,3 milj.t. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, tās saruks par 2,7 %. ASV kukurūzas rezervju prognoze samazināta par 1,14 milj.t līdz 20,35 milj.t.

USDA prognozē, ka tuvākajā desmitgadē pasaules kukurūzas tirgū pieaugs Ukrainas, Brazīlijas un ES valstu loma.

ASV tirgus daļa pamazām samazināsies. Ja pašreiz tā aizņem 55 %, tad līdz 2021. gadam tā kļūs mazāka par 47 %.

Ķīnā kukurūzas imports pieaugs četrkārtīgi.

Bijušās padomju Savienības valstis kukurūzas eksportu palielinās par 60 %. To sekmēs ekonomikas liberizācija, investīciju pieplūdums un augstvērtīgu sēklu izmantošanas pieaugums.

Pieaugot cenām pasaulē, paplašināsies arī kukurūzas audzēšana un līdz ar to arī eksports Brazīlijā.

Avots: proagro