Pasaulē pieaug pieprasījums pēc ASV kviešiem

Tuvākajos mēnešos turpinās pieaugt kviešu eksporta pieprasījums no ASV, un iespējams 2011/12. sezonas beigās tas pārsniegs ASV Lauksaimniecības ministrijas USDA prognozēto apjomu 26,54 milj.t, uzskata daudzi eksperti. Pieaugošo interesi par ASV kviešiem skaidro ar cenu kāpumu Krievijas un Ukrainas kviešiem, kā arī ar loģistikas jomā esošajām problēmām ziemas periodā Melnās jūras reģiona valstīs.

Pirmajā mārketinga gada pusē Ēģipte priekšroku deva Krievijas kviešiem, kas, salīdzinot ar citu valstu produkciju, bija krietni lētāki. No 4,915 milj.t, ko Ēģipte iepirka kopš sezonas sākuma, 70 % bija Krievijas izcelsmes. Taču, kopš pagājušā gada decembra līdz šodienai, sešos Ēgiptes rīkotajos tenderos, kuros kopumā tika iegādāts 1,07 milj.t kviešu, Krievijas daļa bija tikai 240 tūkst.t. Bet pēdējos divos tenderos pilnībā uzvarēja ASV kvieši.

ASV eksperti norāda, ka pašreiz ir izveidojusies tāda cenu kojuktūra, kad ASV kvieši ir daudz pieejamāki un lētāka alternatīva pat amerikāņu kukurūzai gan ASV gan ārējos tirgos.

Neskatoties uz lielo Austrālijas kviešu piedāvājumu, pieprasījums pēc ASV mīkstajiem baltajiem un sarkanajiem kviešiem aug. Lai arī ASV Lauksaimniecības ministrijas februāra atskaitē tiek prognozēts, ka kopējais kviešu eksports 2011/12. mārketinga gadā, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, samazināsies par 24 %, tiek norādīts, ka mīksto balto un sarkano kviešu eksports sezonāli pieaugs - attiecīgi par 10 % un 19 %.

Pašreiz ASV ziemas kviešu ražas perspektīvas tiek vērtētas pozitīvi, neskatoties uz nokrišņu trūkumu. Jo šobrīd tas nav tik bīstami, kritiskāks augu attīstībai būs nākamais mēnesis.

Avots: zol