LV Eksperti: pagaidām sals ziemājiem nāk par labu

Strauji atnākušais aukstums pagaidām ziemāju sējumiem nācis par labu, jo uz laukiem ir pietiekami bieza sniega kārta, zem kuras augsne sasalusi vienmērīgi, atzina uzrunātie eksperti.

"Pagaidām sals ziemājiem nācis par labu. Sniega sega nav pārāk bieza, un augsnes virskārta izsalusi vienmērīgi. Zemnieki pārbaudījuši un saka, ka zeme sasalusi pat desmit centimetru dziļumā, kas sējumiem ir ļoti labi. Ja vien februārī neuznāks negaidīts atkusnis, kas gan maz ticams, viss būs kārtībā," sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa.

Viņa norādīja, ka ziemas rapši attīstījušies ļoti labi, savukārt graudaugu kultūras rudenī tika sasētas laicīgi - septembra vidū, līdz ar to līdz aukstumam bija sadīgušas labi un sals tās nepārsteidza.

Tāpat Grantiņa akcentēja, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, kopumā aizvadītais rudens un tāpat arī ziema sējumiem pagaidām ir ļoti labvēlīga.

Savukārt graudu pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas dzirnavnieks" vadītājs Sandis Jansons sacīja, ka patlaban vēl ir pāragri runāt par ziemāju ražas prognozēm, jo patieso situāciju varēšot redzēt pavasarī.

"Ja salīdzinām Kurzemi, Latgali un Vidzemi, arī šogad, tāpat kā pērn, ir atšķirīgi laikapstākļi. Kurzemē ir mazāk sniega un vietām zemes virskārta ir sasalusi. Vidzemē un Latgalē ir sniegs, bet zem tā zeme vēl janvāra vidū nebija sasalusi, līdz ar to, iespējams, vietām ziemāji varēja izsust un aiziet bojā. Tā ka situācija nav viennozīmīga, bet cerēsim uz to labāko," sacīja Jansons.

Kā ziņots, pērn ievērojami bija mainījusies sējumu struktūra par labu vasarājiem, jo pavasara sākumā ieilgušā sausuma dēļ gājuši bojā apmēram 43% ziemāju platību un lauki tika pārsēti ar vasaras kviešiem, miežiem un rapsi. Ja 2010.gadā ziemāji no kopējās graudu platības aizņēma 53%, šogad tie veido tikai apmēram 32% no kopējās graudaugu platības. Graudaugu sējumu platības 2010.gadā bija 535 700 hektāru, kas ir par 5100 hektāriem jeb 0,9% mazāk nekā 2009.gadā.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm 2011.gadā ar ziemas kviešiem tika apsēti 200 000 hektāru, ar vasaras kviešiem - 110 000 hektāru, ar rudziem - 28 300 hektāru, ar tritikāli - 9800 hektāru, ar ziemas miežiem - 3800 hektāru, ar vasaras miežiem - 94 000 hektāru, ar auzām - 59 000 hektāru, ar griķiem - 10 000 hektāru.

Kopumā graudaugu sējumu platības ir 514 900 hektāru.

Avots: www.delfi.lv