Pasaules graudu tirgus apskats (20.-27. janvāris)

Pagājušajā nedēļā pasaules kviešu tirgū bija vērojams galvenokārt augšupejošais trends. Kviešu cenu kāpumu sekmēja spekulatīvo iepirkumu skaita straujais pieaugums un nelabvēlīgie laika apstākļi virknē valstu. Cenas būtiski nespēja piebremzēt ne ASV dolāra kursa nelielais kāpums, ne naftas produktu cenu kritums NYMEX tirgū. Kviešu cenu augšupeju Čikāgas biržā galvenokārt sekmēja kukurūzas nākotnes darījumu līgumu vērtības pieaugums, ko savukārt veicināja bažas par gaidāmās kukurūzas ražas perspektīvām Argentīnā un Brazīlijā dēļ tur valdošā sausuma. Kviešu cenu veidošanos ietekmēja arī runas par to, ka Krievijas valdība tuvākajā laikā var ieviest graudu eksporta ierobežojumus (tiklīdz eksporta apjoms sasniegs 24- 25 milj. tonnas). Eksperti uzskata, ka visticamāk tas varētu notikt aprīlī. Kas attiecas uz ASV kviešu eksporta apjomiem, tad pagājušajā nedēļā tika noslēgti līgumi par 618 tūkst.t, kas būtībā atbilda treideru gaidītajam apjomam.

Sausums Dienvidamerikā rada bažas ne tikai par kukurūzas un sojas ražas perspektīvām, bet arī par kviešu ražas perspektīvām. Kaut arī nokrišņi nesen tika sagaidīti, to daudzums bija nepietiekams, lai kviešu sējumi atkoptos pilnībā. No sausuma cietuši arī kviešu sējumi ASV dienvidu daļā. Argentīnas Lauksaimniecības ministrija samazinājusi kviešu ražas prognozi valstij 2011/12. mārketinga gadam līdz 13,4 milj.t. Ražas samazināšanos izraisīs sējumu platību sarukšana un nelabvēlīgie laika apstākļi.

Kviešu cenu kāpumu Eiropas biržās pagājušajā nedēļā veicināja importētājvalstu paaugstinātā interese par Lielbritānijas kviešiem, ziņa, ka Krievija no aprīļa var ieviest graudu eksporta ierobežojumus un eiro kursa kritums attiecībā pret ASV dolāru. Pagājušajā nedēļā Eiropas Komiteja izsniedza licenzes 218 tūkst.t mīksto kviešu eksportam, nedēļu iepriekš  - 175 tūkst.t.  

Aizvadītajā nedēļā pieauga treideru aktivitāte Bulgārijā. Kviešu cenas dolāros demonstrēja kāpumu un tagad tās ir par 5 $/t augstākas nekā vidējās kviešu cenas pasaulē. Lopbarības kviešu CPT bāzes cena ASV dolāros nedēļas laikā pieauga no 227-230 $/t līdz 240-245 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cena pieauga no 237-240 $/t līdz 260 $/t/. Pārtikas kviešu CPT bāzes cena svārstījās diapozonā 250- 255 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cena bija 270 $/t. Straujo kviešu cenu kāpumu eksperti skaidro ar pieprasījuma pieaugumu no kaimiņvalstu puses. Turklāt tiek prognozēts, ka kviešu raža valstī 2011/12. mārketinga gadā, salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, var samazināties par 30 % līdz 3,5 milj.t.

Lielbritānijas kompānija HGCA samazinājuši kviešu ražas prognozi valstij 2011/12. mārketinga gadam par 106 tūkst.t līdz 15,26 milj.t. Tomēr, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, šis rādītājs ir par 3 % augstāks. Kviešu importa prognozi analītiķi samazināja par 45 tūkst.t līdz 0,9 milj.t. No iepriekšējās sezonas rādītāja, tā atpaliek par 10 %.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

Avots: apk-inform