Ķīnā palielinās kviešu imports

Ķīnas muitas dienesta dati liecina, ka kviešu imports valstī 2011. gadā, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 2,5 % līdz 1,25 milj.t. Pieprasījums pēc importa produkcijas pieauga no kombikorma ražotāju puses dēļ augstajām kviešu cenām vietējā tirgū.

Galvenais kviešu piegādātājs Ķīnai joprojām bija Austrālija, kas eksportēja 0,64 milj.t. Tomēr daļēji tā savas pozīcijas pagājušajā gadā zaudēja. Salīdzinot ar 2010. gadu, kviešu eksports uz Ķīnu Austrālijā samazinājās par 165 %. Šo situāciju izmantoja ASV. Pagājušajā gadā, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, tās kviešu eksports uz Ķīnu pieauga par vairāk nekā 230 %, sasniedzot aptuveni 434,89 tūkst.t.

Starptautiskā Graudu padome (IGC) prognozē, ka kviešu imports Ķīnā 2011/12. mārketinga gadā, salīdzinājumā ar iepriekšējo mārketinga gadu, pieaugs par 50 % un sasniegs 1,5 milj.t. Ja prognozes piepildīsies, tas būs augstākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā. Jāatzīmē, ka atsevišķi treideri uzskata, ka kviešu imports Ķīnā 2011/12. mārketinga gadā varētu pieaugt vēl vairāk.

Avots: apk-inform