LV LOSP nepievienojas zemnieku iecerei ziedot lobijam Briselē

Lai gan zemnieki aktīvi sākuši vākt naudu lauksaimnieku interešu lobēšanai Briselē, ietekmīga zemnieku organizācija - Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) - joprojām atturīgi vērtē iniciatīvu un tai nepievienojas, sacīja LOSP pārstāve Krista Garkalne.

Kā ziņots, graudkopības kooperatīva «Latraps» biedri Latvijas Lauksaimnieku kooperatīvu asociācijas (LLKA) kontā ieskaitīs apmēram 100 000 latu. Līdz ar to tiek veidots budžets aktīvai lobēšanas kampaņai par taisnīgiem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem, aicinot arī citus zemniekus ziedot 50 santīmus no katra ziedotājam piederošā zemes hektāra.

«Katra LOSP sastāvā esošā organizācija turpina rūpīgi apspriest līdzekļu ziedošanu. Līdz ar to gala lēmumu sniegsim pēc savstarpējas vienošanās ar visām LOSP dalīborganizācijām. Turklāt tikai pēc tam, kad būs definēti konkrēti pasākumi un naudas izlietošanas mērķi,» sacīja Garkalne.

Viņa arī akcentēja, ka katram lauksaimniekam individuāli jāizlemj, vai ziedot vai nē, apzinot mērķus un to sasniegšanas iespējas.

«Jāatzīst, ka daudzi LOSP dalīborganizāciju biedri ir arī kooperatīvu biedri. Līdz ar to daudzi šajā kampaņā ir iesaistījušies individuāli,» sacīja Garkalne.

Jau iepriekš LOSP norādīja, ka LLKA noteikums ir - naudu ziedot un apsaimniekot caur LLKA. Savukārt LOSP mērķis - vispirms saprast ziedojuma pielietojumu un tad naudu apsaimniekot atsevišķi izveidotā fondā, visām asociācijām kopīgi un caurskatāmi, atskaitoties par izlietojumu.

Platību maksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī - 90 eiro jeb 63 lati par hektāru -, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru. Tikmēr atsevišķās Eiropas valstīs tie sasniedz pat 600 eiro jeb 420 latus par hektāru.

Saistībā ar diskriminējošo situāciju Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, kā arī Briselē 12.oktobrī notika plašas lauksaimnieku protesta akcijas.

LOSP apvieno 53 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 12 345 ražojošos lauksaimniekus.

Avots: www.financenet.lv