LV Jāpalielina pievienotā vērtība lauksaimniecības produkcijai, to pārstrādājot tepat Latvijā

Latvijā ražotās lauksaimniecības produkcijas pievienotā vērtība jāpalielina, to pārstrādājot vietējā tirgū, trešdien pētījuma "Latvijas lauku telpa - attīstība un tās izaicinājumi" prezentācijā norādīja Latvijas valsts agrārās ekonomikas institūta pārstāvis Andris Miglavs.

Viņš atzina - lai paaugstinātu pievienoto vērtību pašmāju saražotajai produkcijai, būtu jāpagarina pievienotās vērtības ķēde. Kā vienu no iespējamajiem variantiem pievienotās vērtības ķēdes pagarināšanai Miglavs minēja augkopības produktu virzīšanu caur lopkopību, kā tas tiek darīts citviet Eiropā. Viņš arī pastāstīja, ka pašlaik Latvija paliek par izteiktu lauksaimniecības izejvielu eksportētājzemi un ārzemju tirgos pārdod aptuveni pusi no saražotā piena un 80% no laukkopības produkcijas. Viņš sacīja, ka līdzīga situācija ir ar dzīvnieku produkcijas eksportu.

Pēc Miglava teiktā, pētījuma dati liecina, ka gadījumā, ja tiktu pārstrādāti visi iepirktie graudi (bez konditorejas), tad graudu pārstrādē pievienotā vērtība varētu sasniegt 47,3 miljonus latu, kas ir par 33,4 miljoniem vairāk nekā pašlaik un par septiņiem simtiem palielinātos graudu pārstrādē nodarbināto skaits.

Savukārt, ja graudu produkti netiktu eksportēti, bet izmantoti gaļas ražošanā līdz pašpatēriņa nodrošināšanai un pārējie graudi tiktu izmantoti piena ražošanā, lauksaimniecības produkcijas izlaide pieaugtu par 128,8 miljoniem latu, savukārt piena produkcijas pārstrādē pieaugums būtu 45 tūkstošu latu apmērā un sasniegtu 77,4 miljonus latu. Tāpat pētījuma dati liecina, ka tādā veidā par 5,2 tūkstošiem palielinātos nodarbināto skaits lauksaimniecībā un piena pārstrādē.

Pētījuma dati liecina, ka pašplūsmas attīstības scenārija gadījumā 2030.gadā summārā nodarbinātība lauku teritorijās samazināsies par trešdaļu, samazināsies pakalpojumu sasniedzamība, kā arī iestāsies lauku sociālekonomiskās vides neprognozējama degradācija.

Avots:www.delfi.lv