Graudaugu raža Marokā šogad būs mazāka nekā pērn

Lauksaimniecība valstī, kas ir viena no lielākajām graudu importētājvalstīm pasaulē, ir ļoti atkarīga no nokrišņu daudzuma. Septembrī-oktobrī nokrišņu daudzums Marokā bija par 74 % zemāks par parasto normu un par 89 % zemāks nekā gadu iepriekš tai pašā periodā. Sausums valstī kavēja sējas darbus, un daudzi lauksaimnieki tos pabeidza tikai novembra beigās. Sausais janvāris arī nav labvēlīgs ražas attīstībai. Tomēr visbūtiskākā nozīme laika apstākļiem būs martā.

Marokas lauksaimniecības konfederācija prognozē, ka šogad graudaugu raža valstī sasniegs 8 milj.t. Pagājušajā gadā tā bija 8,8 milj.t liela. Rekordraža tika novākta 2010. gadā - 10 milj.t. Mazākā raža bija 2007 gadā - 2 milj.t. Mīksto kviešu raža Marokā 2010/11. mārketinga gadā sasniedza 4,17 milj.t, cieto kviešu raža - 1,85 milj.t. Kviešu patēriņš valstī gadā veido 8 milj.t. Kvieši ir visnozīmīgākā lauksaimniecības kultūra Marokā, kas pārsvarā tiek audzēta mazās saimniecībās. Pie tam lielākā daļa izaudzēto kviešu ir derīga tikai lopbarībai. Lauksaimniecībā nodarbināti ir aptuveni 40 % no valsts iedzīvotājiem.

Jāpiebilst, ka Marokas valdība līdz 2012. gada februāra beigām ir atcēlusi importa muitas nodevas kviešiem, jo valstī strauji samazinājušās to rezerves.  

2010/11. mārketinga gadā Maroka importēja 6 milj.t graudu, tai skaitā 3,22 milj.t mīksto kviešu. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, graudu imports pieauga par 47 %.

Avots: kazakh-zerno