Melnās jūras reģiona valstis 2011/12. mg eksportējušas vairāk kā 30 milj.t graudu

Šī mārketinga gada pirmajā pusgadā Krievija jau ir eksportējusi lielāko daļu no plānotā graudu apjoma, Ukraina eksportējusi ir 40 % no plāna. Savukārt Kazahstānai, sliktās valsts infrastruktūras dēļ pastāv grūtības ar graudu eksportu.

Krievija, Ukraina un Kazahstāna, kas ir nozīmīgās graudu eksportētājvalstis Menās jūras reģionā, pasaules tirgū šī mārketinga gada pirmajā pusē kopumā ir piegādājušas nedaudz vairāk par 30 milj.t graudu. Lielāko apjomu eksportējusi ir Krievija - aptuveni 18 milj.t. Eksperti prognozē, ka otrajā sezonas pusē (2012. gada janvāris- jūnijs) graudu eksporta tempi Krievijā samazināsies, un eksportēti tiks 7-8 milj.t graudu.

2011/12. sezona Ukrainas graudu tirgum būs netipiska, jo tradicionāli Ukraina lielāko graudu daļu vienmēr ir eksportējusi līdz jaunajam gadam. Taču šosezon līdz decembra beigām eksportēti tika 9,2 milj.t graudu. Kopumā plānots eksportēt 23-24 milj.t. Eksporta tempu kritumu galvenokārt izraisīja pastāvošās muitas nodevas sezonas sākumā.

Vissarežģītākā situācija ir izveidojusies Kazahstānā. Valsts, kas šosezon ieguvusi rekordlielu graudaugu ražu - vairāk nekā 26 milj.t, saskārās ar graudu transpotēšanas problēmām, galvenokārt uz dzelzceļa. Šī mārketinga gada pirmajā pusē Kazahstāna eksportējusi ir 3,5 milj.t graudu no kopumā plānotajiem 10 milj.t.

Avots: kazakz-zerno