LV VAAD: ziemāju kultūraugu ziemošanas apstākļi ir labi

Patlaban ziemāju kultūraugu ziemošanas apstākļi ir labi, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) speciālistu vērojumi ziemas rapša sējumos vairākos Latvijas novados Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē.

Kā norādīja VADD speciālisti, vairumā novēroto lauku ziemas rapsim izveidojusies spēcīga lapu rozete un auga augšanas centrs atrodas tuvu augsnes virskārtai, kas ir viens no labas pārziemošanas priekšnoteikumiem.

Novērojumos konstatēti atsevišķi lauki, kuros augi izstīdzējuši, sākusies stublāja veidošanās, kas mazina rapša salizturību. Kā noskaidrojuši VAAD speciālisti, šādi apstākļi visbiežāk izveidojas laukos, kur nav lietoti augu augšanas regulatori, rudenī rapsis ļoti agri iesēts un paspējis pāraugt vai arī lauks ir ļoti nezāļains un augs tiecies pēc gaismas. Iespējams, ka izstīdzējušās augu daļas ziemas salā aizies bojā vai tās nolauzīs bieza sniega sega, taču, ja augšanas centrs paliks dzīvs, pavasarī veidosies jauni dzinumi, norāda speciālisti.

Vairākos novērotajos laukos bija pamanāmas barības vielu trūkuma pazīmes, un šajos laukos augiem varētu "pietrūkt spēka" pārciest ziemošanas periodu. Ja ilgstoši saglabāsies līdzīgi laika apstākļi kā pašreiz, ziemājiem noteikti daudz agrāk un vairāk būs nepieciešams papildmēslojums pavasarī, iesaka speciālisti.

VADD pārstāvji arī norāda, ka "būtu ideāli, ja pakāpeniski pazeminātos gaisa temperatūra un vienmērīgi sasaltu augsnes virskārta, pēc tam zemi noklātu sniega sega. Tomēr, kā liecina pieredze, Latvijas mainīgie laika apstākļi bieži vien sagādā raizes lauksaimniekiem, jo nemēdz būt ideāli".

Kā ziņots, šogad ievērojami mainījusies sējumu struktūra par labu vasarājiem, jo pavasara sākuma ieilgušā sausuma dēļ gājuši bojā apmēram 43% ziemāju platību, un lauki tika pārsēti ar vasaras kviešiem, miežiem un rapsi. Ja 2010.gadā ziemāji no kopējās graudu platības aizņēma 53%, šogad tie veido tikai apmēram 32% no kopējās graudaugu platības. Graudaugu sējumu platības 2010.gadā bija 535 700 hektāru, kas ir par 5100 hektāriem jeb 0,9% mazāk nekā 2009.gadā. Šogad prognozētās graudaugu sējumu platības ir 516 600 hektāru.

Avots: www.delfi.lv