Pasaules graudu tirgus apskats (14.-21.oktobris)

Pasaules kviešu tirgus pagājušajā nedēļā attīstījās neviennozīmīgi. Kviešu nākotnes līgumu vērtību pieaugums pārsvarā bija spekulatīvs. Cenu veidošanos galvenokārt ietekmēja operātoru bažas par nosacīti nestabilo situāciju Eiropas Savienības un Ķīnas finanšu sektoros, kas var izraisīt pieprasījuma samazināšanos pasaulē. Zināmas korekcijas tirgus konjuktūras veidošanā ieviesa arī Ukrainā pieņemtais likums par eksporta muitas nodevu atcelšanu kviešiem un kukurūzai. Eksperti uzskata, ka tas ļaus šai valstij palielināt salīdzinoši lēto graudu eksportu uz ASV, kas attiecīgi ietekmēs cenu veidošanos Amerikas tirgū un līdz ar to arī Eiropas tirgos. Pagājusī nedēļa Čikāgas biržā sākās ar pavisam nelielu cenu kāpumu, ko veicināja augstās kukurūzas cenas un līdz ar to arī lopbarības kviešu cenu pieaugums. Tirgu pozitīvi ietekmēja arī notikumi Eiropas Savienības finanšu sektorā, galvenokārt, tas, ka Grieķijai tika piešķirta kārtējā aizdevuma daļa. Tomēr negatīvi tirgu joprojām turpināja iespaidot ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) pēdējās atskaites dati. Ierobežot zaudējumus segmentā palīdzēja arī laika apstākļu pasliktināšanās (sausuma iestāšanās) ASV dienvidu reģionos. Kā liecina ASV Lauksaimniecības ministrijas dati, tad līdz 16. oktobrim valstī ar ziemas kviešiem apsēti tika 73 % no plānotajām platībām. Nedēļu atpakaļ apsēti bija 59 %. Šis rādītājs atpaliek no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja par 4 %. Pie tam, laika apstākļu pasliktināšanās atsevišķos reģionos izraisīja sējas darbu veikšanas tempu samazināšanos. Īpaši Teksasā un Oklahamā. Kas attiecas uz ASV kviešu eksporta apjomiem, tie turpina samazināties. Periodā no 6.- 13. oktobrim tika noslēgti līgumi par 399,41 tūkst.t gaidīto 450-600 tūkst.t vietā. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, kritums ir par 17,41 %. Kopumā kopš sezonas sākuma kviešu eksports, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, ir samazinājies par 17,5 %. Galvenie ASV kviešu importētāji ir Meksika, Filipīnas, Taivāna un Čīle.

Eiropas kviešu tirgū pagājušajā nedēļā cenas piedzīvoja gan kāpumu, gan kritumu.  Nedēļas sākumā kviešu cenas pieauga pateicoties cenu augšupejai Čikāgas biržā. Tomēr jau trešdien operātoru lēmums fiksēt peļņu izraisīja to lejupslīdi. Negatīvi cenas ietekmēja arī eiro kursa nostiprināšanās attiecībā pret ASV dolāru un Ukrainas atteikšanās no eksporta muitas nodevām kviešiem un kukurūzai, kas palielinās konkurenci pasaules tirgū. Mīksto kviešu eksports Eiropas Savienībā pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu saruka par 78 tūkst.t, sasniedzot 296 tūkst.t.

Bulgārijā pagājušajā nedēļā lopbarības kviešu EXW bāzes cenas palika iepriekšējās nedēļas līmenī - 215-220 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cenas pieauga līdz 225-235 $/t. Pārtikas kviešu (proteīns 11,5 %) EXW bāzes cenas samazinājās no 235-242 $/t līdz 230-240 $/t un Melnās jūras FOB bāzes cenas samazinājās no 247-252 $/t līdz 245-255 $/t. Darbu ostās ierobežoja laika apstākļu pasliktināšanās - uzkritušais sniegs.

Pagājušajā nedēļā virkne ES valstu publicēja pārskatītos ražas novērtējumus. Polijas dati liecina, ka graudaugu raža, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazināsies par 3,5 % un sasniegs 26,3 milj.t. Rumānija novāks 22-24 milj.t lielu graudaugu ražu, kas ir par 8 milj.t vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Irāka pagājušajā nedēļā iepirka 150 tūkst.t Krievijas kviešu, 50 tūkst.t Austrālijas un 100 tūkst.t Kanādas kviešu. Eksperti uzskata, ka Krievija varēja gūt pilnīgu uzvaru tenderī, taču tam traucēja problēmas ar piegādēm iekšējā tirgū un slikto laika apstākļu dēļ pārtrauktais darbs virknē ostu.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

 

Avots: apk-inform