LV Latviju slavē, bet neiepriecina


Latvijas problēma ir tā, ka valstij pienāksies salīdzinoši vislielākais tiešmaksājumu pieaugums no visām valstīm jaunajā Eiropas Savienības (ES) budžetā, bet dzīvē zemnieki tik un tā saņems mazāk nekā citi eiropieši, tā vakar ES jaunajam septiņu gadu budžeta periodam veltītā konferencē Briselē atzina Eiropas Savienības budžeta komisārs Janušs Levandovskis.

Budžeta komisārs gan nesolīja, ka Latvijai ir cerības sasniegt Eiropas maksājumu vidējo līmeni, jo tik procentuāli liels pieaugums nebūtu saprotams citām valstīm.

Esam jau vēstījuši, ka Latvija patlaban saņem vismazākos maksājumus ES un arī saskaņā ar jauno Eiropas Komisijas lauksaimniecības politiku tie veidos vien pusi no tās summas, ko vidēji saņems zemnieki citur Eiropā.

ES budžeta komisārs Janušs Levandovskis: "Latvija ir viens no pārsteidzošākajiem un optimistiskākajiem pēc krīzes ekonomikas atlabšanas piemēriem. Taču Latvijas problēma ir tā, ka par spīti paredzētajam vairāk nekā 50 procentu tiešmaksājumu pieaugumam tie joprojām būs viszemākie. Latvijas premjeram un politiķiem būs ļoti grūti saviem vēlētājiem paskaidrot, ka mums ir maksājumu palielinājums, tomēr mēs aizvien esam viszemākajā pozīcijā.

Savukārt lielākās maksātājvalstis Eiropas Savienības budžetā nevar teikt saviem pilsoņiem mājās, ka tagad mēs dosim vēl vairāk citiem, bet paši saņemsim mazāk, proti, mūsu zemnieki var zaudēt pat 100 eiro par hektāru.

Baltijas valstis un Bulgārija pēc Eiropas Komisijas piedāvājuma saņems vislielāko tiešmaksājumu pieaugumu. Savukārt virknes valstu - Spānijas, Īrijas, Austrijas un Somijas - maksājumi netiks palielināti nemaz, jo valstis jau tagad saņem tuvu vidējam hektārmaksājumam Eiropas Savienībā. Ir valstis, kurām pieliks pavisam mazliet, piemēram, Ungārijai, lai 2018. gadā tā sasniegtu Eiropas vidējā maksājuma līmeni.

Šī Eiropas Savienības budžeta sadalīšanas gudrība ir - neprovocēt tos, kas jau tagad maksā par nabadzīgākajiem un nepadarīt viņu situāciju neaizstāvamu pašmāju politikā."

Avots: www.la.lv