LV Atbalsts zemniekiem - ražotājiem 2013.gadā samazināsies par 21 miljonu latu

2013. gadā atbalsts zemniekiem - ražotājiem saruks par 21 miljonu latu, jo valsts papildus vairs nevarēs piemaksāt par ražošanu, otrdien vēsta "Dienas Bizness".

Tā sauktos Papildu valsts tiešos maksājumus (PVTM) nākamgad valsts zemniekiem varēs piemaksāt pēdējo gadu. 2013. gadā lauksaimniekiem būs pieejams tikai vienotais platību maksājums (VPM), ar kura palīdzību lauksaimnieki saņems 97 miljonus latu, kas būs apmēram par 21 miljonu latu mazāk nekā 2012.gadā, kad vēl pēdējo gadu būs PVTM, liecina Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Ekonomikas fakultātes dekānes, profesores Irinas Pilveres veiktie aprēķini.

Savukārt 2012. gadā to kopējā summa būs apmēram par ceturto daļu mazāka nekā iepriekšējos astoņos gados vidēji. Zinot šo maksājumu atbalsta saņemšanas nosacījumus, var secināt, ka ražojošām saimniecībām, kuras šobrīd saņem PVTM, atbalsta apjoms samazināsies, bet palielināsies tiem, kuri kopj ainavu - VPM saņēmējiem.

Lauksaimnieki norāda, ka PVTM kopējā maksājumu struktūrā neveidoja ievērojamu summu, bet situācijā, kad platībmaksājumi ir viszemākie ES dalībvalstīs, arī šāds Latvijas valsts atbalsts esot ļoti svarīgs. "Mežacīruļu" saimnieks Juris Cīrulis norāda - "ja šo maksājumu nebūs, valstij jādomā, ko tā vietā likt".

Lauku atbalsta dienestā (LAD) apstiprināja, ka 2013. gadā PVTM maksājumu vairs nebūs, taču, cik liels to apjoms būs 2012. gadā, vēl pilnībā neesot skaidrs - precīzāk to varētu zināt Zemkopības ministrijas (ZM) speciālisti. ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe laikrakstam sacīja, ka zemniekiem jau ilgu laiku ir zināms par šo maksājumu atcelšanu, taču savu skaidrojumu par to, kādu apjomu kopējā maksājumu struktūrā ieņem PVTM, kā zemniekus var ietekmēt šo maksājumu atcelšana un kādas iespējas lauksaimniekiem būs šo maksājumu vietā, ZM sola sniegt otrdien.

Avots: www.delfi.lv