Eksperti prognozē tālāku kviešu,kukurūzas un sojas cenu lejupslīdi

2011. gada ceturtajā kvartālā kviešu, kukurūzas un sojas cenas pasaulē var piedzīvot jaunu krituma vilni. To izraisīs jauno ražu ienākšana pasaules tirgū no ASV un citām valstīm. Pasaules graudu piedāvājums neizskatās tik bēdīgs, kā tas tika prognozēts iepriekš. Tādu viedokli pauda treideri un eksperti divu dienu ilgajā graudu konferencē, kas notika Āzijas un Klusā okeāna reģionā.

Graudu nākotnes līgumu cenas Čikāgas biržā jau ir noslīdējušas līdz mēneša zemākajai atzīmei, un gaidāms, ka šī lejupslīde turpināsies.

Graudu piedāvājuma perspektīvu uzlabošanās var izraisīt ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas pasaules pārtikas cenu indeksa samazināšanos, ziņo organizācijas pārstāvji.

Ukraina, Ungārija un Rumānija dēļ lielajām kukurūzas ražām var piedāvāt Āzijas pircējiem savu produkciju par zemāku cenu (par 8 $/t mazāk) nekā amerikāņi. Indija savu pirmo kukurūzas jaunās ražas partiju pārdeva Dienvidkorejai par 24 $/t lētāk nekā piedāvāja ASV.

Tāpat Āzijas pircējiem tagad ir diezgan liela izvēle nosacīti lēto kviešu piegādātāju vidū (Austrālija, Indija, Krievija, Ukraina).

Avots: zol