LV Labības novākšana Latvijā pabeigta; ziemāju sēja vēl turpinās

Labības novākšana Latvijā lielākoties ir pabeigta, taču ziemāju sēja vēl turpinās, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Lauksaimniecības kooperatīva "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža apliecināja, ka gandrīz visi labības lauki ir novākti. "Protams, ir vietām vēl viens otrs pleķītis, bet kopumā varētu uzskatīt, ka sējas darbi ir beigušies," sacīja Ruža un piebilda, ka valsts mērogā vēl nenovāktos laukus par problēmu nevar uzskatīt. "Protams, katram individuāli tā ir liela sāpe, ja laukus vēl nevar novākt, bet valstiskā mērogā domāju, ka to nevar uzskatīt par nopietnu problēmu," klāstīja "Latraps" izpilddirektors.

Savukārt sējas darbi vēl rit pilnā sparā, lai gan optimālie sējas termiņi jau ir beigušies. "Lauksaimniekiem ar sēju ir tāpat kā ar novākšanu - ķer mirkļus, kur vēl var paspēt tikt uz lauka, un tiek strādāts, lai gan optimālie sējas termiņi jau bišķīt ir pāri," atzina Ruža, taču nevarēja pateikt, cik daudz platību jau ir apsēts.

Vienlaikus kompānijas "Latraps" pārstāvis minēja, ka graudu cena pēdējās nedēļas laikā ir kritusies aptuveni par 5%. "Ļoti grūti izteikt prognozes, kas ar graudu cenām varētu notikt turpmāk, jo ļoti daudz pašlaik ietekmē Krievijas lielā raža - tas, kas iet no Krievijas caur mums uz Eiropas tradicionālajiem tirgiem, ir par iemeslu, kāpēc patlaban krīt cenas," paskaidroja Ruža.

Arī biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš teica, ka labības novākšana lielākoties ir pabeigta. "Domāju, ka viss ir pabeigts, varbūt vēl kaut kur griķi ir palikuši, kur gaida salnas, bet nu pamatā viss ir pabeigts," apliecināja Lazdiņš.

Vienlaikus "Zemnieku saeimas" vadītājs minēja, ka 60-70% no plānotajām ziemāju platībām jau ir apsētas. "Optimālie sējas termiņi Latvijas klimatam ir līdz 15.septembrim, bet nenoliedzami sējas darbi vēl turpinās, jo pašlaik laika apstākļi daudzmaz atļauj vēl ko paveikt," norādīja Lazdiņš, taču atzina, ka mitrums, kas bija vasarā un rudenī, tomēr ir atstājis iespaidu un līdz ar to ļoti daudz degvielas ir iztērēts augsnes apstrādei.

Tāpat Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa aģentūrai BNS pastāstīja, ka sējas darbi Latvijā ir pārsvarā pabeigti. "Ļoti minimālas astītes ir palikušas," sacīja Grantiņa un piebilda, ka lauksaimnieki patlaban nodarbojas ziemas labību sēju.

"Nepateikšu, cik ir iesēts, bet pašlaik notiek ziemas labību sēja - konkrētāk, ziemas kvieši tiek sēti," klāstīja LLKC pārstāve un piebilda, ka jau ir pabeigta ziemas rudzu un ziemas rapša sēja. "Rudzi, cik ir apsēts, tik ir. Arī ziemas rapsim visa sēja ir pabeigta, tomēr platības būs mazākas nekā iepriekšējos gadus - tas saistīts ar to, ka laika apstākļi neļāva iesēt plānotās platības," paskaidroja Grantiņa.

Pēc viņas teiktā, graudu cenas pēdējā laikā nedaudz pieaug. "Nedaudz pieaug, bet tur mainās pa dienām - vienu dienu pieaug, vienu dienu krīt -, bet, lielos apmēros skatoties, graudu cenas ir vairāk vai mazāk tajās pašās robežās," sacīja LLKC pārstāve.

Jau vēstīts, ka slikto laika apstākļu dēļ šogad gan labības novākšana, gan ziemāju sēja vietām ir apgrūtināta.

Tāpat ziņots, ka nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ raža šogad samazinājusies par 5-15%, salīdzinot ar pagājušo gadu.

Zemkopības ministrijas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra speciālisti šogad prognozē graudaugu un rapšu sējumu kopplatības saglabāšanos pērnā gada līmenī. Latvijā 2010.gadā lauksaimniecības kultūru kopējā apsētā platība, pēc provizoriskiem datiem, samazinājusies par 16,2 tūkstošiem hektāru jeb 1,5%, salīdzinot ar 2009.gadu, un bija 1095,8 tūkstoši hektāru.

Avots: www.delfi.lv