Pasaules graudu tirgus apskats (2.-9. septembris)

Pagājušajā nedēļā pasaules kviešu tirgū bija vērojama būtiska cenu lejupslīde. Laika apstākļu uzlabošanās Eiropā, valūtas kursu izmaiņas, Kanādas ražas perspektīvu pārskatīšana kļuva par noteicošajiem faktoriem cenu konjuktūras veidošanā.

Kviešu cenu samazināšanos Čikāgas biržā CBOT pagājušajā nedēļā izraisīja galvenokārt straujšs ASV dolāra kursa kāpums. Būtiska nozīme bija arī bažām par pasaules ekonomikas stabilitāti. Zaudējumus segmentā nedaudz ierobežoja operātoru bailes par kviešu sējumu stāvokli ASV dienvidu reģionos, kur atkal iestājās sausums. ASV Lauksaimniecības (USDA) dati liecina, ka vasaras kvieši novākti 68 % platību. Nedēļu iepriekš - 50 % platību. Dotais rādītājs joprojām atpaliek no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja 81 %. Tuvākajās dienās gaidāms, ka laika apstākļi būtiski uzlabosies, ļaujot palielināt šo kultūraugu ražas novākšanas tempus. Kviešu cenu krišanos Amerikas tirgū veicināja arī jaunais Kanādas kviešu rezervju vērtējums. Kompānijas StatsCan speciālisti ir aprēķinājuši, ka to apjoms valstī ir sasniedzis pēdējo trīs gadu augstāko līmeni. Nedēļas beigās tirgus dalībnieki, gaidot kārtējo USDA atskaiti, ieņēma nogaidošu pozīciju. Eksperti uzskata, ka USDA, lai arī ne tik būtiski kā privātās kompānijas, tomēr samazinās kukurūzas ražas prognozi.

Eiropas kviešu tirgū cenu samazināšanos sekmēja laika apstākļu uzlabošanās. Piemēram, Vācijā iestājās sauss laiks, kas ļāva palielināt kviešu ražas novākšanas tempus. Līdz 5. septembrim nokulti bija 99 % platību. Nākotnes kviešu cenu lejupslīdi veicināja arī operātoru bažas par Amerikas ekonomikas stabilitāti. Savukārt zaudējumus segmentā ierobežoja ASV ražas perspektīvu samazināšanās un eiro kursa nostiprināšanās.

Bulgārijā pagājušajā nedēļā vērojams bija nozīmīgs kviešu pieprasījuma kritums, kas izraisīja cenu samazināšanos. Lopbarības kviešu EXW bāzes cena palika iepriekšējās nedēļas līmenī 242-247 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cenas samazinājās no 260-265 $/t līdz 250-255 $/t. Pārtikas kviešu (proteīns 11,5 %) EXW bāzes cenas palika iepriekšējās nedēļas līmenī 247-252 $/t, bet Melnās jūras FOB bāzes cenas samazinājās no 265-270 $/t līdz 252-257 $/t.

AGPB eksperti prognozē, ka Francijā 2011/12. mārketinga gadā kviešu raža sasniegs 33,5 milj.t. Dotais rādītājs nedaudz pārsniedz FranceAgrimer speciālistu prognozi - 33,3 milj.t.

Starptautiskā Graudu padome (IGC) prognozē, ka Grieķijā 2011/12. mārketinga gada kviešu raža, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazināsies par 25 % līdz 1,2 milj.t.

Čehijā šosezon kviešu raža, salīdzinot ar iepriekšējo gadu (4,2 milj.t), pieaugs par 7,1 % līdz 4,5 milj.t.

Ķīnas Nacionālais graudu un eļļas informatīvais centrs (CNGOIC) prognozē, ka 2011/12. mārketinga gadā valstī pieprasījums pēc lopbarības kviešiem no vietējo ražotāju puses, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaugs par 4,5 milj.t līdz 17 milj.t.

Ēgiptes valsts kompānija GASC pagājušajā nedēļā turpināja iepirkt lielus kviešu apjomus. Tendera rezultātā tika noslēgts līgums par 300 tūkst.t kviešu importu, tai skaitā 180 tūkst.t no Krievijas un 120 tūkst.t no Kazahstānas. Kopš 2011/12. sezonas sākuma GASC  tendera ietvaros ir iepircis 1,86 milj.t Krievijas izcelsmes kviešu, 180 tūkst.t Rumānijas un 120 tūkst.t Kazahstānas izcelsmes kviešu. 2010/11. mārketinga gadā  Ēgiptes valsts kompānija GASC importēja 5,58 milj.t kviešu no Francijas, ASV, Kanādas, Austrālijas un Argentīnas.

Indijas valdība pagājušajā nedēļā sāka apspriest jautājumu par atļauju palielināt kviešu eksportu līdz 2 milj.t. Galvenais iemesls tam bija nepietiekamās graudu uzglabāšanas iespējas valstī. Šī gada jūlijā Indijas valdība vietējiem treideriem atļāva eksportēt 1 milj.t kviešu. Pēc pēdējās varas pārstāvju sniegtās informācijas, graudu glabātuvēs pašreiz atrodas vairāk nekā 61 milj.t kviešu. Atgādināsim, ka Starptautiskās Graudu padomes (IGC) eksperti prognozē, ka kviešu raža Indijā 2011/12. sezonā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu (80,8 milj.t), pieaugs par 6,3 % līdz 85,9 milj.t.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

 

 

Avots: apk-inform