LV Noteiktas Latvijā populārākās laukaugu kultūru šķirnes

Vispopulārākās ziemas kviešu šķirnes šogad ir "Skagen", "Zentos", "Fredis", "Bussard' un "SW Maxi", lauku apskates veiktas 20 Latvijas un Eiropas Savienības katalogā esošām ziemas kviešu šķirnēm. Ziemas tritikāles visvairāk audzētā šķirne piecu šķirņu vidū ir "SW Falmoro", savukārt ziemas rudziem starp četrām šķirnēm vislielāko platību aizņēma šķirne "Kier".

No 24 vasaras miežu šķirnēm platībās virs 100 hektāriem ir sētas šķirnes "Abava", "Annabell", "Publician" un "Propino". No 13 vasaras kviešu šķirnēm visizplatītākās ir "Taifun", "Zebra", "Vinjett" un "Uffo". Auzām lauku apskates tika pieteiktas sešas šķirnes, pusi no visas auzu sēklu lauku kopplatības aizņēma "Laima".

Kopumā 2011.gadā vislielākās sēklu lauku platības ir ziemāju labībām - 3200 hektāri, un, salīdzinot ar pagājušo gadu, tās ir palielinājušās par 500 hektāriem. Tāds pats ir bijis sēklaudzēšanas sējumu platību pieaugums vasarāju labībām - 2011.gadā tie ir 2300 hektāri.

Samazinājums šajā sugu grupā ir vērojams ziemas miežiem - no 250 hektāriem 2009.gadā un 112 hektāriem pērn uz 24 hektāriem šogad. Rudzu lauku platības, salīdzinot ar 620 hektāriem 2007.gadā, ir samazinājušās desmit reizes un šogad ir tikai 60 hektāri. Arī griķu sēklaudzēšanas sējumu platības šogad ir tikai astoņi hektāri pret 25 hektāriem pērn.

"Samazinājuma iemesls varētu būt zemnieku nedrošība par sēklu audzēšanu kā biznesu, jo sēklu cenai jābūt daudz augstākai nekā graudu cenai. Cenu apriti diktē industrija - ja būs kur nodot, pārstrādāt, tad arī audzēs vairāk. Turklāt sēklu audzētājiem jābūt soli priekšā grauduaugu kultūru audzētājiem un jāspēj prognozēt situācijas un cenu izmaiņas," norādīja VAAD pārstāvji.

Avots: www.financenet.lv