Brazīlijā augustā sojas eksports sasniedz necerēti lielu apjomu

2011. gada augustā Brazīlijā sojas eksports sasniedza priekš šī perioda necerēti lielu apjomu. Salīdzinot ar 2010. gada augustu, tas pieauga par 24 % līdz 3,69 milj.t. Eksportu veicināja lielie sojas krājumi valstī un amerikāņu sojas augstās cenas.

Straujšs eksporta pieaugums bija vērojams arī jūnijā - jūlijā. Salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, sojas eksports pieauga par 1 milj.t.

Atgādināsim, ka Eiropas analītiķi ir nobažījušies par sojas sējumu stāvokli Brazīlijā, jo valsts ziemeļu un centrālajos reģionos joprojām valda sausums. Sinoptiķi sola, ka tas turpināsies kā minimums līdz 8. septembrim.

Brazīlija ir viena no vadošajām sojas eksportētājvalstīm pasaulē, tāpēc ziņas par sausuma negatīvo ietekmi uz sojas sējumiem iespaido sojas cenu veidošanos pasaulē.

Kompānijas Celeres analītiķi prognozē, ka pieaugot platībām, sojas raža Brazīlijā 2011/12. sezonā, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, palielināsies par 0,4 % līdz rekordlielam rādītājam 75,18 milj.t.

Jaunās sezonas sākumā rezerves būs 4 milj.t apmērā, kā rezultātā piedāvājums sasniegs 80 milj.t.

Kompānijas prognozes dati liecina, ka, palielinoties pieprasījumam Āzijas valstīs, sojas eksports Brazīlijā 2011/12. sezonā pieaugs par 3,5 % līdz 35,6 milj.t. Līdz 60 % no Brazīlijas  eksporta produkcijas iepirks Ķīna.

Sojas sējumu platības pieaugs par 3,6 % līdz 25, 01 milj.ha.

Avots: zol