Pasaules graudu tirgus apskats (26. augusts - 2. septembris)

Kviešu cenas pagājušajā nedēļā pasaules biržās demonstrēja pārliecinošu lejupslīdi. Amerikā, galvenokārt Čikāgas biržā, jau pirmdien kviešu nākotnes līgumu vērtība būtiski samazinājās, jo treideri uzsāka peļņas fiksāciju. Negatīvo trendu veidot palīdzēja arī ASV dolāra kāpums valūtas tirgū un laika apstākļu uzlabošanās Amerikas līdzenumu ziemeļu reģionos. Kviešu cenu lejupslīdi nedaudz ierobežoja tirgus operātoru bažas par gaidāmās ražas kvalitāti un sausums valsts dienvidu reģionos. Kas attiecas uz ASV kviešu eksportu, tad pagājušajā nedēļā tika noslēgti līgumi tikai par 369,1 tūkst.t, gaidīto 350 -550 tūkst.t vietā, tādējādi atpaliekot no pēdējo četru nedēļu vidējā rādītāja par 17 %. Atgādināsim,ka Rabobank eksperti prognozē, ka šosezon ASV, salīdzinot ar 2010/11. sezonu, kviešu eksports samazināsies par 24 % līdz 26,5 milj.t. USDA dati liecina, ka līdz šim ziemas kvieši novākti 97 % platību. Nedēļu iepriekš - 94 % platību. Dotais rādītājs joprojām atpaliek no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja 99 %. Kas attiecas uz vasaras kviešu sējumiem, tad labā un ļoti labā stāvoklī atrodas tikai 61 % platību, tādējādi atpaliekot no rādītāja nedēļu iepriekš, kad labā un ļoti labā stāvoklī atradās 62 % platību un no pagājušā gada rādītaja 82 %. Vasaras kviešu raža novākta  ir tikai  no 50 % platību, tādējādi atpaliekot no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja 71 %.

Meksikā 2011/12. sezonā kviešu raža, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu pieaugs par 10 % līdz 4 milj.t.

Dati no Austrālijas liecina, ka kviešu raža 2011/12. sezonā nepārsniegs pagājušā gada rekordu, kad tika novākti 26,3 milj.t, un būs aptuveni 24 milj.t liela. Taču kviešu kvalitāte būs augstāka.

Canada's Wheat Board analītiķi ziņo, ka Kanādā novākti 14 % graudaugu ražas. Nedēļu iepriekš  - 7 %. Pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs ir 17 %.

Eiropas biržās pagājusī nedēļa sākās ar kviešu cenu kāpumu, neskatoties uz to, ka Čikāgas biržā kviešu nākotnes līgumu vērtība samazinājās. Mīksto kviešu FOB bāzes eksporta cenas Ruānas ostā sasniedza pēdējo divu mēnešu augstāko līmeni, pārsniedzot 308 $/t.  Taču jau otrdien kviešu cenu veidošanos Parīzes un Londonas biržās atsāka ietekmēt notikumi Čikāgas biržā un izraisīja cenu lejupslīdi.  Savukārt zaudējumus segmentā ierobežoja ziņa, ka Vācijā 10 % platību paliks nenovāktas un, ka novāktās ražas kvalitāte ir diezgan zema. Strategie Grains eksperti uzskata, ka pārtikas kviešu kvalitātes prasībām atbilstoši būs tikai 82 % ražas. Kopumā, kviešu raža Vācijā šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazināsies par 12 %, sasniedzot 21 milj.t.

Bulgārijas tirgus operātori ziņo, ka lopbarības kviešu EXW bāzes cena pagājušajā nedēļā turpināja pieaugt un sasniedza 242-247 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cenas pieauga no 252 $/t līdz 260-265 $/t. Pārtikas kviešu (proteīns 11,5 %) EXW bāzes cenas pieauga no 239-240$/t līdz 247-252 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cenas pieauga no 255-260 $/t līdz 265-270 $/t.

Ungārijā šogad kviešu raža ir 4 milj.t liela. Salīdzinot ar pagājušo gadu (3,8 milj.t), tā ir pieaugusi par 5 %.

Rumānijā kviešu raža ir pieaugusi par 25 %, sasniedzot 7,2 milj.t. Arī kviešu kvalitāte ir augsta. Pārtikas kviešu kvalitātes prasībām atbilst 80 % ražas. Treideri norāda, ka Rumānijas izcelsmes kvieši varētu pieteikt nopietnu konkurenci Krievijas kviešiem. Īpaši Ēģiptes tirgū, kas pēdējo nedēļu laikā ir palielinājusi kviešu importu no Rumānijas. Taču jāatzīmē, ka Krievijas graudi kļūst arvien pieprasītāki Afrikas valstīs un Apvienotajos Arābu Emirātos.

800 pix

Avots: apk-inform