LV Latvijā vēl nenokulti nedaudz vairāk par 10% labības; Kurzemē 10% ražas varētu palikt uz lauka

Latvijā vēl nenokulti ir nedaudz vairāk par 10% labības, taču Kurzemē 10% ražas varētu palikt uz lauka, pastāstīja lauksaimnieki.

Lauksaimniecības kooperatīva "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža sacīja, ka kopumā Latvijā nenokulti vēl ir aptuveni 10% labības.

Zemgalē nokulta jau gandrīz visa labība. "Palikušas tikai astītes slapjumos, kur nav iespējams uzbraukt virsū," norādīja Ruža un piebilda, ka savukārt Vidzemē un Latgalē nokulti nav tikai tie lauki, kas nav nogatavojušies. "Tur laika apstākļi ir bijuši labāki un nav nokults tas, kas vēl nav līdz galam gatavs, ‒ vasaras rapsis," paskaidroja "Latraps" izpilddirektors.

Viņš arī apliecināja, ka šogad tieši Vidzemē un Latgalē ir labākās ražas. "Dažām kultūrām tur ir rekordražas, tieši Vidzemē, kur ir augstāka šī tehnoloģiskā kultūra, tur ir augstākas ražas, bet Latgalē ‒ labiem saimniekiem ir labas ražas, bet tur laikam viņu nav daudz," sacīja Ruža.

Taču Kurzemes lauksaimniekiem šovasar ar ražas novākšanu neveicas. "Kurzemē ir vissliktāk ‒ tur vēl ir diezgan daudz palicis ko kult, un līst katru dienu. Tur tiešām šis tas paliks arī nenokults," atzina Ruža un precizēja, ka aptuveni 10% no Kurzemes apsētajām platībām varētu palikt nenokultas. "Patlaban jau var redzēt, ka, piemēram, mieži Kurzemē, visticamāk, ir tādi, ka tur vairs nav ko kult," klāstīja lauksaimnieks.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja sacīja, ka nenokulti vēl ir nedaudz vairāk par 10% labības. "Vēl mazliet ir palicis, bet ļoti strauji saimniecības beidz kulšanu ‒ vasaras rapsis vēl ir palicis, un Kurzemē vēl kādi 20% labības ir kuļami, bet pamazām finišam tuvojās ražas novākšana," pavēstīja Dzelzkalēja.

Pēc viņas teiktā, lauksaimniekiem septembrī vēl jānovāc griķi un kukurūza, kā arī jāpabeidz vasaras rapša un auzu kulšana. "Griķiem ir daļa, kas jākuļ ļoti vēlu - jāgaida līdz septembra beigām, bet ir daļa, kurus jau tuvākajās nedēļās sāks kult," informēja biedrības pārstāve un paskaidroja, ka griķu kulšanas laiki ir atšķirīgi, jo to iesēšanas termiņš ir no maija vidus līdz jūnija vidum. "Tā ka viss septembris vēl būs aktīvu darbu pilns," apliecināja Dzelzkalēja.

Arī viņa atzina, ka šogad labākās ražas ir Latgalē. "Kopumā ražas Latgalē ir labas, tomēr arī atsevišķās vietās Vidzemē un Zemgalē ir labas ražas," uzsvēra "Zemnieku saeimas" pārstāve, taču atzina, ka ražas apmēri daudzviet ir ļoti atšķirīgi. "Ražas ir ļoti dažādas atšķirīgām kultūrām, atšķirīgiem laukiem un tieši lokāli, jo šogad tie nokrišņi bija tik neizlīdzināti ‒ vietām par daudz, vietām par maz," paskaidroja Dzelzkalēja.

Jau vēstīts, ka ilgstošās lietavas kavēja labības kulšanu un vietām labības novākšana varētu ieilgt līdz pat septembra beigām, kā dēļ samazinās graudu kvalitāte un raža.

Zemkopības ministrijas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra speciālisti šogad prognozē graudaugu un rapšu sējumu kopplatības saglabāšanos pērnā gada līmenī. Latvijā 2010.gadā lauksaimniecības kultūru kopējā apsētā platība, pēc provizoriskiem datiem, samazinājusies par 16,2 tūkstošiem hektāru jeb 1,5%, salīdzinot ar 2009.gadu, un bija 1095,8 tūkstoši hektāru.

Avots: www.delfi.lv