Graudaugu ražas novākšana ES valstīs rit pilnā sparā

Ražas novākšanas darbi ir sākušies daudzās Eiropas valstīs. Sakarā ar nelabvēlīgajiem laika apstākļiem pavasarī, ražība un graudu kvalitāte dažādos Eiropas reģionos ir ļoti atšķirīga. Zemāk dotajā tabulā ir atspoguļoti pēdējie dati un prognozes attiecībā uz graudaugu ražību ES valstīs, kā arī atspoguļoti dati par pieprasījumu un piedāvājumu iekšējos tirgos 2011/12. sezonā.

400 pix

*miežu rezerves 2010/11. sezonas beigās

Francijā ražas novākšana sākās jūnija beigās. Līdz jūlija vidum miežu raža bija jau gangrīz visa novākta. Ražas apjomi, salīdzinot ar 2010. gadu, ir mazāki, ražības rādītāji ir aptuveni 6 t/ha (2010. gadā - 6,5t/ha), graudu kvalitāte ir apmierinoša un olbaltumvielas sasniedz 9,5-11,5 %. Līdz jūlija vidum Francijā tika novākti arī vairāk nekā 25 % no mīksto kviešu ražas. Precīzu datu par ražu pagaidām nav, bet kā vēsta eksperti, rādītāji ir zemi, vienīgi graudu kvalitāte ir augsta. Patreiz tālākos ražas novākšanas darbus ir apturējis lietus.

Vācijā ziemāju ražas novākšana sākās valsts rietumos un līdz jūlija sākumam tika novāktas 15-20 % sējumu platības. Līdz šim novākšanas darbi ritēja raiti, bet pašreiz tos nopietni kavē stiprie nokrišņi.

Spānijā cieto kviešu šķirņu ražas novākšanas darbi tuvojas beigām, bet mīksto kviešu šķirņu un miežu ražas novākšana rit pilnā sparā. Līdz jūlija sākumam tika novākta gandrīz puse miežu ražas un piektā daļa kviešu ražas. Miežu ražība ir vidēji 3,6 t/ha, kviešu - 5,5 t/ha (pagājušajā gadā - 6 t/ha).

Itālijas dienvidu un ziemeļu rajonos ražas novākšanas darbi praktiski ir pabeigti. Ražības un kvalitātes rādītāji ir augstāki nekā pagājušajā gadā.

 

Avots: grainboard