Brazīlija: kukurūzas eksports 2010/11 sezonā samazinājies par 25,9 %

Eksperti ir nobažījušies par to, ka 2010/11. mārketinga gada kukurūzas eksporta apjomi Brazīlijā iespējams izrādīsies mazāki nekā gaidīts. Šīs bažas saistītas ar to, ka ziemas raža izrādījās zemāka nekā prognozēts, kā arī ar augstu iekšējo pieprasījumu un augsto nacionālās valūtas kursu.

Aģentūras Conab eksperti prognozē, ka eksports, salīdzinot ar 2009/10. mārketinga gadu, samazināsies par 25,9 % līdz 8 milj.t. Pie tam norādītais apjoms var izrādīties vēl mazāks, ņemot vērā ražas zaudējumus, kas saistīti ar nelabvēlīgajiem laika apstākļiem.

Sakarā ar salu daudzi analītiķi ir samazinājuši savas ziemas kukurūzas ražas prognozes par vairāk nekā 30 % līdz aptuveni 5,3 milj.t.

Brazīlija ir viena no lielākajām kukurūzas eksportētājvalstīm pasaulē, tāpēc ziņas par ražas un eksporta perspektīvu samazināšanos sniedz atbalstu pasaules tirgum.

Atgādināsim, ka ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) ir palielinājusi pasaules jaunās sezonas kukurūzas ražas prognozi par 0,7 % līdz 872,4 milj.t. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaugums būs par 6,4 %.

Patēriņa prognoze palielināta par 0,7 % līdz 877,6 milj.t, pārsniedzot iepriekšējo periodu par 4,1 %.

Pārejošo rezervju prognoze palielināta par 3,4 % līdz 115,7 milj.t.

Avots: proagro