Ēģipte iespējams atjaunos kviešu importu no Ukrainas

Ēģiptes valsts graudu importētājs GASC ir nolēmis pievienot Ukrainu iespējamo kviešu iepirkuma tendera dalībnieku sarakstā.

Analītiķi prognozē, ka saasinoties konkurencei starp Krieviju un Ukrainu kviešu eksporta jomā, graudu cenas pasaules tirgū turpinās samazināties. Ukrainas dalība tenderī, neskatoties uz to vai Ukraina uzvarēs tenderī vai nē, ietekmēs cenu veidošanos. Tādējādi, konkurence nākošā tendera ietvaros, ko Ēģiptes GASC veiks, būs vēl nežēlīgāka nekā tā bija tikai starp Krieviju, ES valstīm un ASV.

Ēģiptes prasības attiecībā uz Ukrainas kviešiem būs tādas pašas kā pret Krievijas - minimālajam proteīna daudzumam jābūt 11,5 %.

Atgādināsim, ka Ēģipte 2008. gadā, pēc daudzkārtējiem skandāliem, pārtrauca kviešu importēšanu no Ukrainas. Sadarbība tika apturēta saistībā ar neapmierinošo graudu kvalitāti.

Pēc tirgus operātoru domām, Ēģiptes GASC jaunu tenderi rīkos jau tuvākajās dienās.

Treideri lēš, ka darījumos ar Krieviju, Ēģiptes importētājs GASC, salīdzinot ar periodu, kad Krievija vēl nebija pielaista dalībai kviešu iepirkuma tenderos, ir ieekonomējusi 4 miljoni dolāru nedēļā.

 

Avots: idk