Eksperti: šosezon Francijas kvieši nespēs konkurēt ar Krievijas izcelsmes kviešiem

Pēc Francijas aģentūras Agritel ekspertu domām, Francijas izcelsmes kvieši 2011/12. sezonā Vidusjūras valstu tirgos nespēs konkurēt ar Krievijas izcelsmes kviešiem. Pirmkārt, Francijas eksporta potenciāls tagadējās sezonas sākumā ir krietni zemāks nekā bija 2010/11. sezonā. Mīksto kviešu raža, kas ir galvenā valsts eksporta pozīcija, samazināsies par 11,5% līdz 31,7 milj.t, Savukārt pārejošās rezerves izrādījās nepietiekami lielas pagājušā gada rekordlielā eksporta apjoma dēļ. Rezultātā valsts kviešu eksports samazināsies līdz 6 milj.t ( 2010/11. sezonas eksporta apjoms - 13milj.t).

Otrkārt, tagadējā tirgus konjuktūra nav labvēlīga augstās kvalitātes Francijas kviešiem. Valsts jau tagad izjūt problēmas ar mīksto kviešu realizāciju dēļ tā, ka tradicionālie importētāji pie pašreizējā cenu līmeņa nav ieinteresēti iepirkt lielus apjomus augstās kvalitātes Francijas izcelsmes kviešus.

Jāatgādina, ka divos Ēģiptes tenderos jūlijā FOB cenu starpība starp lētākajiem Francijas un Krievijas kviešiem bija sekojoša: 7. jūlija tenderī - 32,4 $, bet 14. jūlija - 39,21 $.

Savdabīga nolemtība jūtama arī attiecībā uz kviešu eksporta cenu veidošanos. Tās praktiski nereaģē uz eksporta zaudējumiem tenderos, un orientējas galvenokārt uz spekulatīvas dabas apsvērumiem.

 

Avots: zol