Pasaules graudu tirgus apskats (8.-15. jūlijs)

Pagājušā nedēļa pasaules kviešu tirgū pagāja ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) jauno prognožu ietekmē. USDA analītiķi, sakarā ar pārmērīgo nokrišņu daudzumu jūnijā, samazināja savu kviešu ražas prognozi Ukrainai par 1 milj.t līdz 18 milj.t, Kanādai par 3,5 milj.t līdz 21,5 milj.t un Meksikai par 0,4 milj.t. Tādējādi pasaules 2011/12.sezonas kviešu ražas rādītājs tika samazināts par 1,92 milj.t mēnesī līdz 662,42 milj.t. Kas attiecas uz kviešu rezervju apjoma prognozi 2011/12. sezonas beigām, tad tā tika samazināta par 2,07 milj.t mēnesī līdz 182,19 milj.t. Savukārt, privātā analītiķu kompānija Informa Ekonomics prognozē, ka kviešu raža ASV 2011. gadā sasniegs 57 milj.t.   

Otrdien Čikāgas biržā CBOT, pēc fjūčeru vērtības krišanās pirmdien, ko izraisīja dolāra kursa kāpums un 2011. gada graudaugu ražas perspektīvu uzlabošanās Krievijā, kviešu pozīcijas sāka nostiprināties. Par galveno iemeslu cenu kāpumam kļuva USDA jūlija atskaite, kuras dati liecina, ka kviešu raža ASV būs par 1,31 milj.t lielāka nekā prognozēts iepriekš un sasniegs 57,32 milj.t. ASV kviešu eksporta prognoze palielināta par 2,72 milj.t līdz 31,3 milj.t. Cenu kāpumu veicināja arī Kanādas un Ukrainas kviešu ražu perspektīvu pasliktināšanās lielo nokrišņu dēļ. Savukārt piektdien, Krievijas uzvara Ēģiptes kviešu iepirkuma tenderī izraisīja treideros bažas par ASV konkurētspēju un piespieda tos samazināt kviešu cenas. Kas attiecas uz sējumu stāvokli, tad, saskaņā ar USDAs pēdējiem datiem, pašreiz novākti ir 63 % no plānotajām ziemas kviešu platībām. Labā vai ļoti labā stāvoklī atrodas 73 % vasaras kviešu sējumu platību (pagājušajā nedēļā - 70 %).

Austrālija. Pagājušajā nedēļā  Rabobank analītiķi samazināja Austrālijas 2011/12. sezonas kviešu ražas prognozi līdz 25,5 milj.t. Pagājušajā gadā tika novākti 26,1 milj.t.

Argentīna. Uzlabojoties laika apstākļiem ir palielinājušies graudaugu sējas darbu tempi. Līdz 7. jūlijam  apsēti tika 68 % platību no plānotajiem 4,7 milj.ha. Tomēr eksperti ir nobažījušies par sējumu stāvokli dēļ sausajiem laika apstākļiem, kādi bija sējas darbu sākumā.

Pagājušajās nedēļas sākumā kviešu cenas nokritās arī Eiropas biržās.  Krievijas atgriešanās eksporta tirgū joprojām turpināja negatīvi ietekmēt fjūčeru vērtību. Cenu lejupslīdi veicināja arī graudaugu ražu perspektīvu uzlabošanās Krievijā un Ukrainā un tā saucamais Grieķijas faktors. Zaudējumus segmentā izdevās ierobežot pateicoties eiro kursa kritumam attiecībā pret ASV dolāru un pateicoties jaunajai USDA atskaitei. Galveno atbalstu cenām sniedza Kanādas un Ukrainas eksporta perspektīvu samazinājums 2011/12. sezonai. Tai pat laikā cenu kāpumu nedaudz ierobežoja Krievijas eksporta prognozes palielināšana par 2 milj.t līdz 12milj.t.

Lietus dēļ samazinājās kviešu ražas novākšanas tempi Francijā. Neskatoties uz to Strategie Grains palielināja ES mīksto kviešu ražas prognozi 2011/12. mārketinga gadam par 4,6 milj.t līdz 130,2 milj.t. Salīdzinot ar pagājušo gadu pieaugums būs 2 %.

Čehijas statistikas birojs prognozē, ka graudaugu raža valstī 2011. gadā varētu pieaugt par 6,1 % un sasniegt 6,55 milj.t, tai skaitā kviešu raža varētu sasniegt 4,46 milj.t.

Bulgārijā sākušies kviešu ražas novākšanas darbi. Laika apstākļi ir labi. Pirmie iegūtie ražības rādītāji svārstās robežās no 3,9-4,5 t/ha. Lopbarības kviešu cenas uz EXW bāzes svārstās no 240 $ līdz 245 $ par tonnu, bet uz FOB bāzes no 250 $ līdz 255 $ par tonnu.

Saistībā ar augsto inflācijas līmeni un ierobežotām graudu uzglabāšanas iespējām, Indijas valdība  pieņēma lēmumu atļaut neierobežotā daudzumā eksportēt kviešus. Kaut gan valdība konkrētu apjomu nenosauca, tirgus operātori uzskata, ka kviešu eksports varētu sasniegt aptuveni 1 milj.t. Eksperti norāda arī uz to, ka Indijai varētu būt grūtības ar pircēju atrašanu, jo Indijas kviešu FOB cena ir 295-300 $/t, bet Krievijas 244 $/t.

Pēc Krievijas  atgriešanās pasaules tirgū savas pozīcijas Austrumāfrikas valstīs, Tuvo Austrumu valstīs un Bangladešā zaudē Pakistāna, kura vairs nespēj konkurēt ar Krievijas piedāvātajām kviešu cenām. Tādējādi prognoze, ka eksports Pakistānā jūlija vidū sasniegs 3 milj.t izraisa lielas šaubas.

Kviešu cenas pasaulē (USD/T)

800 pix

 

 

Avots: apk-inform