Pasaules graudu tirgus apskats (1.-8. jūlijs)

Pagājušajā nedēļā pasaules graudu tirgū tika piedzīvoti gan kviešu cenas kāpumi, gan kritumi. Ja atskaites perioda sākumā vadošajās pasaules biržās, saistībā ar bažām par jaunās ražas perspektīvām ES un Melnās jūras reģiona valstīs, cenas gāja augšup, tad jau trešdien sākās to lejupslīde. Par būtiskāko cenu krituma izraisītāju kļuva " Melnās jūras reģiona faktors". Krievijas uzvara Jordānijas tenderī  un tās triumfālā atgriešanās Ēģiptes tirgū, kā arī pastāvošā iespēja, ka Tunisija un Sīrija varētu izvēlēties importēt tieši Krievijas kviešus lika pasaules tirgus operātoriem samazināt  piedāvājuma cenas, lai saglabātu konkurētspēju.  Segmentu ierobežoja arī ziņa, ka Krievijas Apvienotā graudaugu kompānija līdz jūlija beigām Vidusjūras reģiona valstīm plāno eksportēt 100 tūkst.t kviešu. Kas attiecas uz Čikāgas biržu, tad tur, pasliktinoties ražas perspektīvām Eiropā un Ukrainā, kā arī pieaugot spekulatīvo operāciju skaitam, kviešu cenas nedēļas sākumā piedzīvoja kāpumu. Taču jau trešdien, pēc Krievijas pārliecinošās pozīcijas nostiprināšanas pasaules tirgū, cenas sāka lejupslīdi. Negatīvā trenda veidošanos ietekmēja arī dolāra kursa kāpums valūtas tirgū.  Ceturtdien, pateicoties galvenokārt kukurūzas atbalstam, nenozīmīgi pieauga mīksto kviešu cena. Piektdiena Čikāgas biržā beidzās ar kviešu cenas pieaugumu, pateicoties kukurūzas un sojas cenu kāpumam.

Savukārt, Austrālijā fermeri ir norūpējušies par iespējamo, kārtējo peļu uzbrukumu, kas pavasarī iznīcināja aptuveni 30% no kviešu sējumiem.

Eiropas kviešu tirgū, Tāpat kā Čikāgas biržā, pagājušajā nedēļā cenas te gāja augšup, te lejup. Otrdien  tirgus operātoru bažas par  iespējamo graudaugu ražas samazināšanos  Francijā un Vācijā sekmēja kviešu cenas celšanos Parīzes biržā MATIF par 4,5 EUR/t līdz 198 EUR/t. Pie tam Starptautiskā graudu padome samazināja kviešu ražas prognozi Francijā līdz 34 milj.t, bet Francijas Lauksaimniecības ministrija 2011/12 sezonas kviešu ražas prognozi samazināja līdz 32 milj.t, kas ir par 10% mazāk, salīdzinot ar pagājušā gada rādītāju 32 milj.t. Taču jau trešdien, Krievijas atgriešanās arābu valstu tirgū ar savām dempinga cenām, izraisīja augusta kviešu cenas krišanos Parīzes biržā MATIF par 3 EUR/t. Kļuva arī zināms, ka Ruānas ostā mēneša garumā samazinās eksporta pārvadājumi. Pagājušajā nedēļā tika eksportētas tikai 40,7 tūkst.t, kas ir zemākais pēdējo 11 mēnešu rādītājs. Eiropas Komisija, norādītajā periodā, izdevusi  licenzes 110 tūkst.t mīksto kviešu eksportam, kas ir vairāk nekā par divām reizēm mazāk, salīdzinot ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā (245 tūkst.t).

Saskaņā ar britu analītiķu (Home Grown Cereals Authority) datiem, Lielbritānijā 2011/12 sezonā kviešu sējumu platības pieaugs par 1% līdz 1,94 milj.ha.

Bulgārijas kviešu tirgū joprojām netiek nosauktas jaunās ražas cenas. Visi gaida ražas novākšanu, kas varētu, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, sākties jau tuvākajās dienās.

Savukārt Turcijā, ieilgušie lieti kavē kviešu ražas novākšanas darbus un var negatīvi ietekmēt ražību. Saistībā ar to, treideri šaubās vai fermeriem izdosies novākt iepriekš prognozēto rekordaugsto  kviešu ražu 21 milj.t apmērā.

Kā jau tika minēts, pagājušajā nedēļā pieauga arābu valstu pieprasījums pēc Melnās jūras reģiona valstu graudiem. Neskatoties uz nesenajiem Ēģiptes apgalvojumiem, ka tuvākajā laikā tā būs piesardzīga attiecībā uz Krievijas piedāvājumiem, pagājušajā nedēļā Ēģiptes operātors GASC noslēdza līgumu par 180 tūkst.t kviešu piegādi tieši no šīs valsts. Galvenais iemesls bija lielā cenu starpība starp citu valstu piedāvājumiem un Krievijas. Lētākais Francijas kviešu piedāvājums Ēģiptes tenderī  izrādījās par 31,5$/t dārgāks nekā Krievijas piedāvājums.

Arī Jordānija pēdējā tenderī deva priekšroku Krievijas izcelsmes cietajiem kviešiem, iepērkot 100 tūkst.t par 289,9$/t uz  C&F bāzes. Pie tam pastāv iespēja, ka arī  Tunisija, kas plāno tenderī iepirkt 100 tūkst.t kviešu, dos priekšroku tieši Melnās jūras reģiona valstu izcelsmes kviešiem.

Kviešu cenas pasaulē (USD/T)

original

 

 

Avots: apk-inform