Latvijā šogad vasarāju raža būs par 10% mazāka nekā pērn

Zemkopības ministrijas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālisti šogad prognozē vidēji par 10% mazāku vasarāju ražu nekā pērn, pavēstīja LLKC Augkopības nodaļā. Jūnijā speciālisti prognozējuši vasarāju ražu - vasaras kviešiem, miežiem, auzām, rapsim un griķiem - visos Latvijas reģionos. LLKC norādīja, ka šogad vasaras kviešiem tiek prognozēta raža trīs tonnas no hektāra (t/ha), vasaras miežiem - 2,5 t/ha un auzām - 2,1 t/ha. Ražu prognozes jūnijā ir vidēji par 10% zemākas nekā 2010.gadā, atzina LLKC un piebilda, ka savukārt vasaras rapsim prognozēta par 15% zemāka raža. Tomēr LLKC atzina, ka griķiem tiek prognozēta nedaudz augstāka raža kā pērn - vidēji 0,9 t/ha jeb par 12% vairāk, salīdzinot ar pagājušā gada prognozēm šajā mēnesī.

Centrā minēja, ka viens no faktoriem, kas ietekmēja vasarāju sējumu sadīgšanu un attīstību, bija laika apstākļi maijā un jūnijā. "Maijā laika apstākļi bija mainīgi - bija gan sals un sniegs, gan karstums, gan vietām ieilgušo sausumu nomainīja bagātīgas lietusgāzes," klāstīja LLKC.

LLKC speciālisti atgādināja, ka maija pirmajā dekādē Latvijā turpinājās nokrišņu deficīta periods - Latvijas lielākajā daļā laikā no 11.aprīļa līdz 10.maijam nokrišņu daudzums bija no 1 līdz 10% no šā perioda normas, bet kopumā Latvijā nokrišņi bija tikai 30% no normas. "Tas būtiski noteica sējumu sadīgšanas un attīstības apstākļus," paskaidroja LLKC.

Nokrišņiem labvēlīgi laika apstākļi atkal iestājās maija otrajā un trešajā dekādē, tomēr diennakts vidējā gaisa temperatūra maija pirmajā dekādē bija divus līdz piecus grādus zemāka par normu, savukārt pārējās mēneša dienās svārstījās divu grādu robežās ap normu, pastāstīja LLKC pārstāvji un piebilda, ka jūnija pirmā dekāde savukārt sākās ar karstu un sausu laiku - ar vidējo gaisa temperatūru +20 grādu, kas ir 6,3 grādus virs normas, bet nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija tikai 13% no normas, kas, pēc LLKC teiktā, var ietekmēt vasarāju graudaugu sējumu produktivitāti.

"Šādos apstākļos graudaugu un rapša papildmēslošana nebija iespējama un aizkavējās augu attīstība," atzina LLKC un piemetināja, ka savukārt jūnija otrā dekāde kopumā Latvijā bija 0,7 grādus siltāka par normu, bet dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 35% virs normas.

Ik gadu no maija līdz oktobrim katru mēnesi Zemkopības ministrijas speciālisti sadarbībā ar LLKC nosaka kārtējā gada kultūraugu ražas prognozi.

 

Avots: www.la.lv