Apgrozāmo līdzekļu aizdevumu apjoms lauksaimniecībā palielināts par 8 miljoniem latu un pagarināta programmas darbība

Ministru kabinets otrdien par astoņiem miljoniem latu palielināja lauksaimnieku kredītiem pieejamo finansējumu apgrozāmo līdzekļu iegādei, kā arī pagarināja aizdevumu programmas darbību vēl pa diviem gadiem.

Zemkopības ministrija (ZM) skaidro, ka šā gada pavasarī sākotnējā kredītlīnija 10 miljonu latu apmērā pilnībā apgūta. Ņemot vērā lauksaimnieku lielo interesi par aizdevumiem apgrozāmo līdzekļu iegādei, pieejamais finansējums programmā palielināts par astoņiem miljoniem latu - līdz 18 miljoniem latu. Līdz ar to "Hipotēku banka" varēs turpināt izsniegt aizdevumus lauksaimniekiem.

ZM norāda, ka lauksaimniecība ir specifiska nozare, kuras naudas apgrozības ciklu no ieguldījumiem līdz ieņēmumu gūšanai atsevišķās nozarēs nav iespējams nodrošināt viena gada garumā, piemēram, ziemāju audzēšanā. Lai šādos gadījumos zemniekiem nerastos sarežģījumi ar aizdevumu atgriešanu, valdība lēma arī pagarināt aizdevuma termiņu no viena gada līdz diviem gadiem.

Programmas darbības termiņu līdz 2013.gadam nolemts pagarināt, ņemot vērā komercbankas piesardzību lauksaimnieku kreditēšanā. Bankas vēl nedod īstermiņa kreditus tādos apmēros, kā tas zemniekiem būtu nepieciešams. Par to liecina lauksaimnieku pastiprinātā interese aizdevuma saņemšanai, norāda ZM.

Noteikumos paredzēti arī vairāki tehniski precizējumi attiecībā uz "de minimis" atbalsta uzskaites kārtību, kas attiecas uz atbalsta administrēšanas institūcijām.

Grozījumi kārtībā, kādā piešķir valsts atbalstu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai, stāsies spēkā pēc to publicēšanas.

 

Avots: delfi.lv