Pasaules pārejošās rapšu rezerves 2011/12 sezonā samazināsies par 4,6%

Pasaules tirgus dalībnieki ir satraukti par lielajiem rapšu ražas zudumiem  ES valstīs un sējas darbu kavēšanos Kanādā, īpaši Monitobas provincē, saistībā ar auksto un mitro laiku. Nelabvēlīgi laika apstākļi apdraud arī Ukrainas rapšu ražu.

Pēdējo nedēļu laikā, kaut arī rapša cenas pasaules tirgū ir svārstīgas, tās turas augstā līmenī. Tas ir saistīts ar neskaidrību par sekām, ko nelabvēlīgie laika apstākļi varētu būt nodarījuši rapšu ražai daudzos reģionos. Atbalstu cenām sniedz zemā jaunās sezonas piedāvājuma prognoze un nelielais pašreizējais piedāvājums.

2011/12 mārketinga gadā rapšu piedāvājums pasaulē samazināsies līdz 64,9 milj.t.

Rapšu ražas pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo mārketinga gadu, būs par 0,4%, sasniedzot 59,5 milj.t, kaut arī platības palielināsies par 2,4% līdz 33,8 milj.ha. Saistībā ar nelabvēlīgajiem laika apstākļiem (īpaši ES valstīs), ražība samazināsies līdz zemākajam pēdējo četru gadu līmenim.

Sakarā ar lielo patēriņu, īpaši Kanādā un ES valstīs, pasaules rapšu rezerves jaunās sezonas sākumā, salīdzinot ar 2010/11 sezonu, samazināsies par 1,7 milj.t.

Tiek prognozēts, ka jaunajā sezonā pasaulē tiks novērots rapšu deficīts, kā rezultātā pieaugs to cena, īpaši periodā no 2011. gada augusta līdz decembrim. Pasaules pārejošās rezerves samazināsies par 4,6% līdz 5,17 milj.t.

 

Avots: zol