Palielina valsts garantijas lauksaimnieku kredītiem

Valdība otrdien pēc Zemkopības ministrijas ierosinājuma palielināja lauksaimniekiem piešķiramo kredītu valsts garantiju intensitāti.

Lai veicinātu kredītiestāžu aktivitāti kreditēšanā un lauksaimnieku iespējas kredītu saņemšanā, Lauku attīstības fonda (LAF) piešķirtās garantijas intensitāte palielināta līdz 80%, bet lauksaimniecības zemes iegādei līdz 60% no kredītiestādes izsniegtā kredīta vai galvojuma summas. Pašlaik fonds piešķir garantiju līdz 70% no kredītiestādes izsniegtā kredīta vai galvojuma summas, izņemot garantijas galvinieka sniegtam galvojumam par komersantiem, kuri Lauku atbalsta dienestā pieteikušies atbalstam Kopējās lauksaimniecības politikas īstenošanas pasākumos un kuriem garantiju piešķir līdz 80% no kredītiestādes izsniegtā kredīta vai galvojuma summas.

Tāpat vidēji divas reizes palielināts garantijas maksimālais apmērs vienam kredīta vai galvojuma ņēmējam, vai savstarpēji saistītu kredīta vai galvojuma ņēmēju grupai. Pēc noteikumu stāšanās spēkā maksimālā garantijas summa vienam kredīta vai galvojuma ņēmējam, vai savstarpēji saistītu kredīta vai galvojuma ņēmēju grupai varēs būt 600 000 latu, bet lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai -
800 000 latu. Pašlaik vienam kredīta vai galvojuma ņēmējam var piešķirt garantiju līdz 500 000 latu, bet savstarpēji saistītu kredīta vai galvojuma ņēmēju grupai vai kooperatīvajai sabiedrībai- 600 000 latu.

ZM arī konstatējusi, ka pašlaik noteiktā maksa par garantiju piešķiršanu pilnībā nenosedz garantiju risku, tādēļ valdība nolēma nedaudz palielināt maksu par garantiju piešķiršanu, taču tās maksimālais līmenis nepārsniegs 2,1% no garantējamās summas.

 

Avots: www.delfi.lv