Pasaules graudu tirgus apskats (17.-24. jūnijs)

Pagājušā nedēļā pasaules graudu tirgū, neskatoties uz nelielu pieaugumu, kviešu cena turpināja lejupslīdi. Kviešu cenas veidošanos ietekmēja laika apstākļu uzlabošanās un graudu importētāju prioritāšu maiņa iepirkumos, kā arī ziņa, ka Krievija, atkarībā no  graudu cenām, tomēr varētu ieviest muitas nodevas graudu eksportam.

Kviešu cenas lejupslīdi ASV biržā CBOT izraisīja kviešu cenas kritums biržā MATIF un US Wheat Associates publicētā informācija par augsto proteīna saturu jaunajā ražā. Savukārt, cenas pieaugumu nedēļas vidū sekmēja nokrišņi, kas traucēja ziemas kviešu novākšanu ASV centrālajos un dienvidu reģionos un vasaras kviešu sējas darbus ziemeļu reģionos. Līdz 19. jūnijam neapsēti bija gandrīz 0,5 milj.ha ASV un 0,81 milj.ha Kanādā. Novākti tika 31% kviešu sējumu platību. Vidējais pēdējo piecu gadu rādītājs - 22%. Kviešu cenas kāpumu veicināja arī dolāra kursa kritums un kukurūzas cenas stabilizēšanās. Kas attiecas uz eksporta rādītājiem, tad tie izrādījās augstāki nekā tika gaidīts. ASV noslēdza līgumus par vairāk nekā  661,4 tūkst.t, prognozēto 350-650 tūkst.t vietā.

Pēdējie sinoptiķu dati liecina, ka Austrālijas dienvidos  tuvākos trīs mēnešos valdīs sausums, kas var negatīvi ietekmēt sējumu stāvokli, bet ziemeļaustrumos gaidāmi spēcīgi nokrišņi

Pagājušajā nedēļā Eiropas biržās kviešu cena noslīdēja līdz pēdējo trīs mēnešu zemākajai atzīmei. Galvenais  cenu veidojošais faktors -  laika apstākļu uzlabošanās. Zināmu ietekmi atstāja arī eiro kursa nostiprināšanās. Zaudējumus segmentā ierobežoja ziņa, ka Sauda Arābija iepirkusi ievērojamu apjomu amerikāņu un vācu izcelsmes kviešu (360 tūkst.t). Savukārt, Tunisijas iepirktie kvieši, par salīdzinoši zemu cenu, liecina par piejūras valstu atgriešanos eksporta tirgū. Svarīgs notikums pagājušajā nedēļā bija arī Ēģiptes izsludinātais  jaunais tenderis, kur tā iepirka  240 tūkst. tonnu pārtikas kviešu (FOB).

Kviešu cenas pasaulē (USD/T)

original

 

 

Avots: apk-inform