Maina nosacījumus ES atbalstam lauku saimniecību modernizācijai

Valdība otrdien izdarīja vairākas izmaiņas kārtībā, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku saimniecību modernizācijai.

Izmaiņas paredz, ka pēc šā gada 1.aprīļa iesniegtajiem projektiem, kurus paredzēts īstenot LAD Dienvidkurzemes, Ziemeļkurzemes, Zemgales, Lielrīgas, Viduslatvijas un Ziemeļvidzemes reģionālo lauksaimniecības pārvalžu (RLP) teritorijā, atbalsta intensitāte tehnikas un iekārtu iegādei būs 25%, bet vispārējām izmaksām - 40%. Savukārt Dienvidlatgales, Austrumlatgales un Ziemeļaustrumu LAD RLP teritorijā īstenojamajiem projektiem saglabāsies 40% intensitāte tehnikas un iekārtu iegādei.

Projektu iesniegumiem, kas ir iesniegti līdz šā gada 31.martam un par kuriem vēl nav pieņemts lēmums, piemēro tos atbalsta saņemšanas nosacījumus, kādi bija spēkā šo projektu iesniegumu iesniegšanas brīdī.

Pašlaik projektiem, kas iesniegti pēc 2010.gada 31.decembra, atbalsta intensitāte ir noteikta 25% apmērā no attiecināmajām izmaksām, kuras saistītas ar investīcijām jaunu iekārtu, tehnikas, aprīkojuma, informācijas tehnoloģiju un programmnodrošinājuma iegādei un uzstādīšanai, ilggadīgo augļkopības kultūraugu stādu iegādei, stādījumu balstu sistēmu, žogu, žogu balstu iegādei, uzstādīšanai, stādījumu ierīkošanai un 40% vispārējām izmaksām, ja projektus paredzēts īstenot LAD Zemgales un Lielrīgas RLP teritorijā. Savukārt 40% atbalsta intensitāte no attiecināmajām izmaksām par tehnikas un iekārtu iegādi noteikta, ja projektus paredzēts īstenot LAD Austrumlatgales, Dienvidkurzemes, Dienvidlatgales, Viduslatvijas, Ziemeļaustrumu, Ziemeļkurzemes un Ziemeļvidzemes RLP teritorijā.

Zemkopības ministrijas valdībā sniegtā informācija liecina, ka no šā gada 1.marta līdz 31.martam iesniegti 1765 projekti lauku saimniecību modernizācijai par attiecināmo izmaksu summu 200 214 000 latu. Iesniegto projektu pieteiktais publiskais finansējums 2,53 reizes pārsniedz kārtā pieejamo sabiedrisko finansējumu.

ZM norāda, ka Dienvidkurzemes, Ziemeļkurzemes, Zemgales, Lielrīgas, Viduslatvijas un Ziemeļvidzemes LAD RLP pasākumam atvēlētais finansējums visam programmēšanas periodam jau ir gandrīz izlietots. Ņemot vērā to, ka Dienvidkurzemes, Ziemeļkurzemes, Zemgales, Lielrīgas, Viduslatvijas un Ziemeļvidzemes LAD RLP tehnikas un iekārtu iegāde līdz šim ir bijusi intensīva, ir nepieciešams novirzīt programmēšanas periodā atlikušo pieejamo finansējumu ilgtermiņa investīcijām, skaidro ministrija.

Tāpat valdība nolēma, ka turpmāk jaunajām saimniecībām, kuras uzsāk lauksaimniecības produktu ražošanu tikai pēc projekta īstenošanas, ieņēmumus no lauksaimnieciskās ražošanas būs jāpalielina par 3% vai izdevumus jāsamazina par 3% gadā pēc pirmā noslēgtā gada pēc projekta īstenošanas, salīdzinot ar pirmo noslēgto gadu pēc projekta īstenošanas. Pašlaik noteikumi paredz, ka ražojošām lauku saimniecībām gadā pēc projekta īstenošanas ieņēmumiem no lauksaimnieciskās ražošanas jāpalielinās par 3% vai izdevumiem jāsamazinās par 3%, salīdzinot ar projekta iesniegšanas gadu.

Valdība arī nolēma, ka turpmāk atbalsta saņēmējiem kredītiestādes apliecinājums par kredīta piešķiršanu vai dokumentus, kas pierāda privāto naudas līdzekļu pieejamību, būs jāiesniedz reizē ar projekta iesniegumu vai triju mēnešu laikā pēc lēmuma par projekta iesnieguma apstiprināšanu spēkā stāšanās.Ja dokumenti šajā termiņā nebūs iesniegti, lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu zaudēs spēku. Pašlaik noteikumi paredz, ka šis apliecinājums jāiesniedz kopā ar projekta iesniegumu vai triju mēnešu laikā pēc tam, kad stājies spēkā Lauku atbalsta dienesta (LAD) lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu, ja paredzēts iegādāties tehniku un iekārtas, vai sešu mēnešu laikā, ja paredzēta būvniecība. Taču lielai daļai atbalsta pretendentu, kas ir iesnieguši projektus divās pēdējās projektu atlases kārtās, ir nopietnas grūtības šo nosacījumu izpildē, tāpēc rodas situācija, ka tiek rezervēts publiskais finansējums, bet projektu īstenošanu nav iespējas savlaicīgi uzsākt finansējuma trūkuma dēļ, līdz ar to liedzot piekļuvi publiskajam finansējumam tiem atbalsta pretendentiem, kuriem ir pieejami pietiekami līdzekļi projektu īstenošanai.

Avots: www.delfi.lv