Graudaugu ražas prognozes Latvijā

Arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, LLKC speciālisti pēc Zemkopības ministrijas pasūtījuma veiks kultūraugu ražas prognozēšanu Latvijā plašāk audzētajiem kultūraugiem - ziemas kviešiem, ziemas rapsim, rudziem, tritikālei, vasaras kviešiem, vasaras miežiem, auzām, vasaras rapsim.

Maijā ražas prognozēšana veikta ziemājiem - ziemas kviešiem, rapsim, rudziem un tritikālei.

Šogad visiem kultūraugiem prognozētās ražas (attēls) ir zemākas nekā pagājušajā gadā.

original

 

Ražas samazinājums izskaidrojams ar kultūraugiem nelabvēlīgajiem laika apstākļiem ziemošanas periodā un sauso pavasari. Martā vidējais nokrišņu daudzums Latvijā bija 17,1 mm, kas ir 52% no ilggadējās normas, bet gaisa temperatūra par 1 grādu pārsniedza ilggadējo normu. Samazināts nokrišņu daudzums un paaugstināta gaisa temperatūra turpinājās arī aprīlī - nokrišņi bija 24,5 mm, kas ir 62% no ilggadējās normas, bet gaisa temperatūra par 2,1 grādu augstāka par ikgadējo normu. Maija pirmajā dekādē nokrišņu daudzums bija tikai 30% no normas, tas palielinājās tikai maija otrajā dekādē, 2,5 reizes pārsniedzot dekādes normu.

Šo apstākļu dēļ apmēram 43% no ziemāju platībām nepārziemoja un daļu no tiem nācās pārsēt. Visvairāk cieta ziemas kviešu sējumi, tādēļ tiem ir vislielākais prognozētās ražas samazinājums, salīdzinot ar 2010. gadu - par 1,2 t/ha mazāk. Tas izmainīs arī ierasto ziemāju un vasarāju sējumu struktūru. 2010. gadā ziemāji aizņēma 53%, bet vasarāji - 47% no graudaugu platībām, bet šogad šī attiecība ir  attiecīgi 32% (ziemāji) un 68% (vasarāji).

Jūnijā ražas prognozēšana tiks veikta vasarājiem - vasaras kviešiem, miežiem, rapsim, auzām un griķiem.

Izmantoti dati no Valsts SIA „Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (www.meteo.lv)

Sagatavoja LLKC Augkopības nodaļa

 

Avots: www.laukutikls.lv