Diskutē par iespēju noteikt 200 latu ienākumu uz hektāru bezakcīzes degvielas saņemšanai.

Patlaban notiek diskusijas starp Zemkopības ministrijas vadību un zemnieku organizācijām par to, lai bezakcīzes degvielas saņemšanai lauksaimnieks spētu apliecināt 200 latu lielus ieņēmumus no viena hektāra, informēja biedrības "Zemnieku saeima" vadītājs Juris Lazdiņš.

"Bezakcīzes degviela pienākas lauksaimniecības produkcijas ražošanai, tas nozīmē, ka jābūt ienākumiem. Pagājušās nedēļas beigās ar ministrijas pārstāvjiem sākām diskusiju, ka tie varētu būt 200 lati no hektāra. Summai jābūt pietiekami lielai, lai to nevarētu izpildīt tie "dīvānzemnieki", kas neko neražo, un tajā pašā laikā tādai, lai tā būtu pieņemam katram ražojošam lauksaimniekam," sacīja Lazdiņš.

Arī zemkopības ministrs preses sekretāre Dagnija Muceniece apliecināja, ka patlaban aktualizēta diskusija par to, lai lauksaimnieks saņemtu dīzeļdegvielas atlaidi.

"Ir jābūt kādai darbībai un ieņēmumiem no lauksaimnieciskās ražošanas. To atbalsta arī zemnieku organizācijas. Tādēļ patlaban notiek diskusijas, precizējot, cik lieliem ieņēmumiem ir jābūt," sacīja Muceniece.

Jau ziņots, ka valdība 15.martā slēgtajā sēdes daļā nolēma, ka Latvijas zemnieki gada laikā kopumā varēs izmantot 85,5 miljonus litru dīzeļdegvielas, kurai netiks piemērota akcīzes nodokļa likme. Šī kārtība būs spēkā no šā gada 1.jūlija līdz nākamā gada 1.jūlijam, informēja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Ja pieprasījums no zemniekiem pārsniegs šo valdības limitu, tad tiks pārskatīti noteikti atbalsta hektāru apjomi. Kā informēja Dūklavs, plānots, ka budžetā tiks nodrošināts 4,2 miljonu latu gada ietaupījums, jo bezakcīzes degvielas limits tiek samazināts no 103 miljonu litru apjoma.

Savukārt jau iepriekš Lazdiņš norādīja: "Pamatojoties uz lauksaimnieku pieteikumiem un Lauku atbalsta dienesta datiem, tiktu koriģēts uz vienu hektāru izmantojamais bezakcīzes dīzeļdegvielas apjoms. Tā kā līdz 11.martam ir izņemti tikai 59% no kopējā paredzētā daudzuma, tad, iespējams, izdotos saglabāt likmi ļoti tuvu esošajai. Šis variants zemniekiem būtu mazāk sāpīgs zaudējums nekā lineāri nogriezt bezakcīzes degvielas litru skaitu uz vienu hektāru vai piemērot 4,7 santīmu akcīzi uz litru lauku darbiem paredzētās dīzeļdegvielas".

 

Avots: delfi