Latvijas zemnieki apsver iespēju rīkot protesta akciju Briselē.

Latvijas zemnieki nav gatavi piekāpties Eiropas Savienības nostājai tiešmaksājumu jautājumā un apsver iespēju piekrist zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) ierosinājumam rīkot skaļākus protestus un piketus Briselē, - Latvijas Radio sacīja organizācijas "Zemnieku saeima" pārstāvis Mārtiņš Trons.

Jau ziņots, ka vakar Briselē, turpinot aizstāvēt viedokli par taisnīgas Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) ievērošanu visiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimniekiem, Latvija balsoja pret Eiropas padomes sagatavoto secinājuma projektu, kurš pauda Latvijai nepieņemamu pozīciju. Dokumentā rakstīts, ka 2020.gadā joprojām balstīsimies uz "taisnīgākiem" tiešmaksājumiem, skaidri nedefinējot šī jēdziena nozīmi. Kopā ar Latviju pret projektu balsoja arī Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Dānija, Grieķija, Malta un Lielbritānija.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pēc balsojuma akcentēja, ka turpinās Briselē uzstāt, ka tiešo maksājumu sistēmai, kā arī lauku attīstības politikas finansējuma sadalījumam starp dalībvalstīm ir jābūt taisnīgam, godīgam un balstītam uz objektīviem kritērijiem. "Diemžēl atsevišķas dalībvalstis ir tā aizrāvušās ar paslēpju spēlēšanu, ka joprojām nevēlas redzēt to, kas notiek tām apkārt. Katrā ziņā mēs turēsimies pie savas pozīcijas," sacīja Dūklavs.

Kā sacīja Trons, šodien "Zemnieku saeimas" kongresā Ķekavā ar ministru pārrunāsim sarunu rezultātus Briselē un tālākās darbības, bet no savas pozīcijas neatkāpsimies. "Neesam gatavi piekāpties. Lai mūsu lauksaimnieki nebrauktu strādāt, piemēram, pie lauksaimniekiem Īrijā, mums ir jāpanāk vienādi platību atbalsta maksājumi ar vecajām ES valstīm," skaidroja "Zemnieku saeimas" pārstāvis un piebilda: "Ja esam ES dalībvalsts, nepieļauju nekādu piekāpšanos."

Kā ziņots, platību maksājumi Latvijas zemniekiem ir viszemākajā līmenī - 90 eiro jeb 63 lati par hektāru, vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru, tikmēr atsevišķās ES valstīs tie sasniedz pat 600 eiro jeb 420 latus par hektāru.

Avots: LETA