Maina atbalsta sniegšanas kārtību lauku saimniecību modernizācijai.

Valdība pirmdien atbalstīja plašas izmaiņas kārtībā, kādā lauksaimnieki var saņemt valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu lauku saimniecību modernizācijai.

Grozījumi atbalsta saņemšanas kārtībā paredz piemērot papildus atbalsta intensitāti 10% apmērā, ja projekta ietvaros ceļamā būve atrodas vietā, kas atbilst Eiropas Komisijas definētajam mazāk labvēlīgajam apvidum.

Izmaiņas atbalsta saņemšanas kārtībā paredz atcelt prasību palielināt par 0,05 vismaz vienu no lauku saimniecības dzīvotspējas rādītājiem gadā pēc projekta īstenošanas. Grozījumu anotācijā Zemkopības ministrija skaidro, ka praksē daudziem uzņēmumiem, neraugoties uz pozitīviem dzīvotspējas rādītājiem, šāda rādītāju vērtības palielināšana gadā pēc projekta īstenošanas sagādā nopietnas grūtības. Ministrija uzsver, ka bieži vien arī tad, ja dzīvotspējas rādītāji paliek tajā līmenī, kādā tie bija gadā pirms projekta iesnieguma iesniegšanas, projekta dzīvotspēja un investīciju lietderīgums netiek apdraudēts.

Tāpat valdība noteica, ka atbalsta "griesti" pretendentam, kurš darbību uzsācis nesen un darbojas mazāk kā trīs gadus pēc kārtas, ir 1,4 miljoni latu. Līdz šim maksimālā atbalsta summa šādiem pretendentiem nebija noteikta.

Grozījumi arī paredz turpmāk par attiecināmām izmaksām atzīt kravas automašīnu, transporta piekabju un puspiekabju iegādi, ja tās iegādājies kooperatīvs. Savukārt, īstenojot būvniecības aktivitāti, atbalsta pretendenta, izņemot kooperatīvu, kopējā attiecināmo izmaksu summa turpmāk nevarēs pārsniegt tā ieņēmumus no lauksaimniecības produktu ražošanas pēdējā noslēgtajā gadā pirms projekta iesnieguma iesniegšanas vairāk kā septiņas reizes.

Uz pasākumā paredzēto atbalstu traktortehnikas iegādei turpmāk varēs pretendēt arī tie atbalsta pretendenti, kuri audzē lauksaimniecības produktus segtajās platībās, kā arī daudzgadīgo augļkopības kultūraugu, piemēram, dzērveņu un melleņu audzētāji, kuri tās ir iestādījuši platībās, kas nav lauksaimniecībā izmantojamā zeme, bet ir purvi un meži.

Atbalsta pasākumu ietvaros turpmāk varēs būvēt vai rekonstruēt arī lopu kautuves, jo noteikumi papildināti ar maksimālajām attiecināmajām izmaksām kautuvju būvniecībai un rekonstrukcijai.

Atbalsta pretendents turpmāk projektu iesniegumu var iesniegt Lauku atbalsta dienesta centrālajā aparātā vai jebkurā no Lauku atbalsta dienesta reģionālajām lauksaimniecības pārvaldēm, neatkarīgi no juridiskās adreses vai projekta īstenošanas vietas.

Avots: delfi.lv