Lietuvas uzpircēja soda naudas var iedzīt bankrotā desmitiem zemnieku.

Lietuviešu uzņēmums SIA "Linas Agro", pretēji solītajam, vēlas piedzīt no Latvijas lauksaimnieku lielas soda naudas par līgumā paredzēto, bet nepiegādāto graudu un rapša daudzumu, tāpēc bankrots draud vairākiem desmitiem zemnieku Jelgavas pusē un Kurzemē, ceturtdien ziņo "Latvijas Avīze" (LA).

Ar lietuviešu uzņēmumu virkne Latvijas zemnieku sadarbojas jau piecus gadus. "Līdz šim viss ir bijis lieliski - lietuvieši vienmēr ātri samaksāja solīto, salīdzinājumā ar pārējām firmām daudz augstāko cenu par mūsu izaudzēto, savukārt mēs visas piegādes vienmēr esam veikuši laikā," laikrakstam norāda a/s "Rēdas" īpašnieks Nikolajs Kaminskis. "Taču šovasar nedz rapsi, nedz ziemas miežus pilnībā novākt nevarējām, jo lietavas un Lielupes baseina tuvums laukus padarīja slapjus un neizbraucamus. Šo situāciju darījām zināmu "Linas Agro". Atbrauca viņu agronoms, direktors, veica lauku apskati, sastādīja aktu, kurā norādīts konkrēts ražas zuduma apjoms katrai kultūrai. Turklāt aktā ierakstīja arī, ka soda nauda par nepiegādāto ražu netiks aprēķināta. Taču nu viņi pieprasa maksāt soda naudu. Ja es to izdarīšu - man ne tikai nebūs par ko iepirkt sēklu nākamajam gadam, bet pat par ko maizi nopirkt!" sašutis ir Kaminskis.

Zemnieku uzrādītie akti patiesi liecina - 30. jūnijā, 6. un 9. augustā "Linas Agro" speciālisti apsekojuši laukus un z/s "Rēdas" gadījumā secinājuši - miežu zudums būs 50%, bet rapša 25 - 30% no plānotā apjoma. Tādējādi z/s "Rēdas" lietuviešiem nav piegādājusi 50 tonnas rapša un 100 tonnas miežu, kā bija paredzēts līgumā. Taču, pretēji augustā sastādītajā aktā solītajam, jau septembrī "Linas Agro" zemniekiem piestāda rēķinu par līgumsoda apmaksu līdz nākamā gada rudenim. "Man viņiem būtu jāsamaksā 3286 eiro," piebilst Kaminskis.

"Rakstiskā formā šo līgumsoda rēķinu nemaz neesmu saņēmis. Man tikai mutiski pateikts, ka soda nauda pārsniedz 10 tūkstošus latu," laikrakstam norāda z/s "Līgo" īpašnieks Jānis Vinters. "Salīdzinot ar citiem zemniekiem, kuri daļu ražas jau piegādājuši, esmu izdevīgākā situācijā, jo varu to uzglabāt pie sevis un neko negrasos "Linas Agro" nodot, kamēr šis konflikts nav atrisināts. Kādas soda naudas, ja no manis neatkarīgu iemeslu dēļ 27. jūlijā krusa izkūla 95% rapša pārdesmit hektāru platībā! To apliecināja arī Jelgavas novada lauku attīstības speciāliste savā apsekojumā. Taču "Linas Agro" godprātīga sadarbība laikam neinteresē, te mēs redzam vien pliku vēlmi nopelnīt par katru cenu," secina Vinters.

Zemnieki LA stāsta, ka "Linas Agro" pārstāvniecības Latvijā direktors Armands Raguckis norādījis - viņam jāizvēlas, kurš bankrotē - uzņēmums vai zemnieki. "No viņa teiktā sapratām, ka daudzi Lietuvas lauksaimnieki šo uzņēmumu vienkārši "uzmetuši", nepiegādājot solīto ražu vispār. Tad nu viņiem nauda laikam jādabū no mums, kaut mēs tādēļ bankrotētu," piebilst Kaminskis.

"Linas Agro" direktors Armands Raguckis uz jautājumu, vai tiešām zemniekiem solīts, ka soda nauda nebūs jāmaksā, bet nu to tomēr pieprasa, LA nikni atcirtis: "Es nekādu aplinkus sava uzņēmuma zākāšanu nepieļaušu un nekādus komentārus nesniegšu. Neviens no zemniekiem pie manis nav nācis ar šādu jautājumu. Ja ir problēmas, katru gadījumu skatām individuāli, iespēju robežās nākam arī pretim, pārliekot maksājumus uz vēlāku laiku vai tos sadalot. Taču bizness ir bizness un līgumi jāpilda. Neesi piegādājis - maksā līgumsodu."

Uzņēmuma vadītājs arī noraidīja zemnieku pārmetumu, ka šādi "Linas Agro" gribētu gremdēt Latvijas zemniekus. "Mēs neesam pret, bet gan par Latvijas zemniekiem - sadarbojamies ar vairāk nekā 150 saimniecībām, un nopietnu problēmu līdz šim nav bijis," uzsver Raguckis.

Oficiāli nosūtītajās atbildēs LA redakcijai lietuviešu uzņēmums norāda: "SIA "Linas Agro" ir saņēmusi iesniegumus, kuros zemnieku saimniecības norāda, ka vasaras sezonā ir pastāvējuši ārkārtas apstākļi, kas tiem liedz pildīt līgumsaistības. Jāuzsver, ka SIA "Linas Agro" līgumsaistības ar trešajām personām, tajā skaitā lietuviešu zemniekiem, neskar Latvijas zemniekus un viņu pienākumus izpildīt līgumsaistības pret SIA "Linas Agro". Apstāklis, ka, iespējams, citur ir citādi, nenozīmē, ka pusēm nav jāpilda uzņemtās saistības."

Kā zemnieki, tā graudu uzpircēji norāda - lai ik rudeni nenāktos sastapties ar dabas nodarītajiem zaudējumiem, kuru dēļ cieš abas puses, valstij tomēr beidzot būtu jāsakārto jautājums par normālu sējumu apdrošināšanu, vēsta LA.

Lai gan zemnieki ir gana skeptiski par ZM vēlmi un iespējām tiem palīdzēt, viņi tomēr ķērušies pie vēstules sacerēšanas pašam zemkopības ministram Jānim Dūklavam, cerot uz viņa izpratni par situācijas nopietnību un nacionālo interešu apdraudējumu. Biedrības "Zemnieku saeima" biroja vadītāja Maira Dzelzkalēja uzsver: "Šis nebūt nav pirmais šāda veida gadījums, taču tam ir divas puses - cik liela bijusi neraža un cik lielas ir cenu atšķirības noslēgtajos līgumos ar šā brīža cenām biržās." Tādēļ zemniekiem viņa iesaka apvienoties un noalgot juristus, kas spēj izsekot juridiskajām niansēm. "Pat ja slēgtie līgumi ir konfidenciāli, zemniekam ir tiesības rakstīt pilnvaru juristam, lai tas līgumu izpētītu un pārstāvētu tālāk zemnieka intereses," skaidro Dzelzkalēja.

 

Avots: delfi.lv