Lietavu dēļ daļa labības šogad paliks nenovākta.

Latvijā labības raža šogad ir vidēja, taču lietavu dēļ visu ražu nebūs iespējams novākt, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki. Biedrības "Zemnieku saeima" (ZSA) priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka labības raža šogad ir vidēja. Viņš informēja, ka slikto laika apstākļu dēļ Zemgalē pašlaik novākti 80%, Latgalē - 90%, bet Kurzemē - 60% no visām labības kultūrām. Kurzemē situācija esot viskritiskākā, jo lauki joprojām ir pārplūduši. ZSA priekšsēdētājs atzina, ka "Kurzemē ir maz izredžu novākt visu ražu un iesēt ziemājus". Tomēr Lazdiņš norādīja - lai gan nenovākti palikuši gan ziemāji, gan vasarāji, Latvijas pašpatēriņam ar savākto labību pietiks.

Novāktās labības tilpummasa, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājusies, klāstīja Lazdiņš, bet piebilda, ka labvēlīgās cenu situācijas dēļ, iespējams, lauksaimniekiem izdosies veiksmīgi pārdot novākto ražu. ZSA priekšsēdētājs vēstīja, ka Latgalē jau iesēti ziemas rapši un kopumā situācija tur esot vislabākā Latvijā, neskatoties uz nemitīgajām lietavām vasaras sākumā. Arī Zemgalē 70% ziemāju jau iesēti, tomēr Lazdiņš uzsvēra, ka patlaban laika apstākļu dēļ tālāko situāciju prognozēt nevar.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai BNS pastāstīja, ka pašlaik pilnībā novākti ir tikai ziemāji, bet liela daļa vasarāju vēl ir uz lauka. Vidzemē aptuveni 30% labības vēl ir uz lauka. Palikušās labības kultūras ir vasaras kvieši, mieži un vasaras rapši, informēja Jansons. LOSP valdes priekšsēdētājs atzina, ka ar katru dienu raža pasliktinās, jo laika apstākļi nav labvēlīgi labības novākšanai. "Ziemas rapši Vidzemē par laimi jau ir sasēti, jo patlaban to darīt būtu jau par vēlu," norādīja Jansons.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2008.gadā iesēti 626,8 tūkstoši hektāru un novākti 1,887 miljoni tonnu labības, bet 2009.gadā iesēts 634,1 tūkstotis hektāru un novākti 1,867 miljons tonnu labības.

 

Avots: financenet.lv