Lietus dēļ Latvijā apstājusies labības kulšana

Lai gan kulšana pašlaik ir apstājusies, tas neietekmēs labības ražu, aģentūrai BNS pastāstīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) priekšsēdētājs Indulis Jansons. Viņš informēja, ka Vidzemē labība vākta tikai no dažiem tīrumiem, un masveida kulšana vēl nebija sākusies, tāpēc lieli zaudējumi nav gaidāmi.

Indulis Jansons arī norādīja, ka vietām labība ir sagūlusies veldrē, tomēr graudi lietu izturējuši ļoti labi. Viņš atzina, ka kopumā raža Vidzemē būs mazāka kā pagājušajā gadā, jo šīs vasaras laika apstākļi nav bijuši tik labvēlīgi.

Arī biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš apliecināja, ka labības kulšana ir pilnībā apstājusies lietus dēļ. Viņš prognozēja, ka, atkarībā no laika apstākļiem, kulšanas darbi varētu atsākties svētdien.

Pēdējo dienu negaisi aizvien lielākas labības platības nogulda veldrē, un lielāko daļu no tās vairs nevarēs nopļaut - tā paliks uz lauka sapūt, uzsvēra J. Lazdiņš. Viņš informēja, ka lietavas izraisījušas lielu mitrumu, kas, ilgstoši turpinoties, varētu negatīvi ietekmēt graudu kvalitāti.

Tomēr, neraugoties uz sliktajiem laika apstākļiem, raža Zemgalē būs lielāka nekā pērn, prognozēja Lazdiņš, taču piebilda, ka kvalitāte, iespējams, būs sliktāka. Tomēr labības iepirkšanas cenas ir labas, ja vien var piedāvāt kvalitatīvus graudus, viņš teica.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Egars Ruža atzina, ka labības novākšana ir apstājusies. Viņaprāt, nepieciešamas vismaz divas dienas bez lietus, lai labība un lauki varētu apžūt, tikai tad varēs atsākt kulšanu.

E. Ruža apliecināja, ka vietām labība ir sagūlusies veldrē, tāpēc, ja turpināsies lietavas, graudu kvalitāte mazināsies un sliktākajā gadījumā graudi varētu sadīgt. Viņš sacīja, ka vairs neesot tik pārliecināts par prognozētajiem ražas apmēriem, taču cerības vēl nav zaudētas.

Avots: lauki.lv