Kvalitatīva sēkla- labas ražas pamats.
Ņemot vērā kviešu būtisko vietu labību sējumu un graudu preču
produkcijas struktūrā, gribam atkārtototi uzsvērt, kas jāņem vērā, lai
izaudzētu augstvērtīgu sēklu. Par labību sēklas kvalitāti liecina atbilstība
sēklu kvalitatīvajiem rādītājiem, kādi noteikti MK 2007. gada 13. februāra
noteikumos nr. 120 Labības sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi.
Sēklu kvalitatīvie rādītāji ar limitējošu nozīmi ir šādi:
• mitrums - svarīga nozīme kvalitatīva sēklas materiāla
saglabāšanā;
• dīgtspēja - svarīgākais rādītājs, kas nosaka sēklu derīgumu
sējai;
• tīrība - tīru sēklu īpatsvars bez inertajiem un citu augu
sugu sēklu piemaisījumiem;
• melnplaukas piejaukuma daudzums sēklu paraugā
(kviešiem).
Informatīva nozīme ir šādiem rādītājiem: inerto piemaisījumu veids, kaitēkļu
invāzija, 1000 sēklu masa.
Galvenie sēklu kvalitatīvie rādītāji:
Sēklu mitrums ir brīvā ūdens daudzums, izteikts procentos no visu sēklu masas.
Tam ir svarīga nozīme kvalitatīva sēklas materiāla saglabāšanā. Sēklām, kas
satur daudz ūdens, ir pastiprināta elpošana. Liels sēklu mitrums veicina
mikroorganismu attīstību, sēklas pašsakarst, kā sekas ir dīgtspējas samazināšanās.
Sertificētam sēklas materiālam mitruma daudzums nedrīkst pārsniegt 15%
(uzglabājot sēklas neventilējamās metāla tvertnēs - 14%); ziemāju sēklām, ko
izsēj novākšanas gadā, pieļaujamais mitruma daudzums nedrīkst pārsniegt 17%.
Sausā laikā novākto kviešu sēklu mitrums parasti ir ap 13-14%.
Sēklu dīgtspēja ir svarīgākais rādītājs. Dīgtspēju izsaka procentos, pamatsugas
normāli sadīgušo sēklu skaitu attiecinot pret kopējo dīgtspējas analīzē
iekļauto sēklu skaitu. Saskaņā ar MK noteikumiem minimālā kviešu sēklu
dīgtspēja ir 85%. Praksē dīgtspēja, ja sēkla atbilstoši sagatavota - žāvēta,
tīrīta, šķirota - , parasti ir virs 90%. Sējot sēklas ar zemu dīgtspēju,
ievērojami pieaug risks, ka sējums būs izretots, nezāļaināks, jo nebūs tik
stipra konkurence ar kultūraugu par barības vielām un mitrumu, tā visa iespaidā
raža samazināsies. Jāņem vērā arī, ka dīgtspēja lauka apstākļos ir zemāka nekā
laboratorijā noteiktā.
Sēklu tīrība rāda, kāda daļa no visas sēklu partijas masas ir pamatsugas
redzami nebojātas sēklas, ko izsaka procentos. Tīrības analīzē nosaka citu augu
sugu sēklu piejaukumu (citas labības sugas un augu sugas, kas nav labība),
nosakot sēklas pēc skaita. Minimālā tīrība kviešiem ir 99% bāzes sēklām un 98%
sertificētām sēklām. Atsevišķi tiek limitētas pērkoņu un kokaļu sēklas. Sēklas
materiālā nedrīkst būt vējauzu un reibuma aireņu sēklas.
Limitētais melnplaukas (T.caries) piejaukuma daudzums sēklas materiālā liecina
par šīs slimības nozīmību kviešu audzēšanā. Sertifikātā norādītie inerto
piemaisījumu veidi var būt, piemēram, augu daļas, lauztas sēklas, pelavas,
augsnes daļiņas, nedzīvi kaitēkļi u. c. Būtiska ir arī ērču vai citu dzīvu
kaitēkļu, kas bojā sēklas to glabāšanās laikā, invāzija, jo tas mazina
sēklu dīdzību.
1000 sēklu masa ir sēklu rupjuma rādītājs, kas raksturo sēklās esošo barības
vielu krājumu. Jo sēklas satur vairāk barības vielu, jo tām attīstās spēcīgāki
dīgsti, pēc tam augi ar labāk attīstītu sakņu sistēmu un spēcīgākām virszemes
daļām, kā iespaidā potenciāli iegūst augstākas ražas. 1000 sēklu masa ir
atkarīga no augu augšanas apstākļiem, šķirnes. Piemēram, ziemas kviešu graudu
1000 sēklu masa vidēji ir 30-56 grami.
Avots: www2.la.lv