Lielbritānija: kvieša, mieža un rapša tirgu ietekmējošie faktori

KVIESIS

Fondu interese par kviesi tiek pamatota ar diviem faktoriem:

  1. Lēti naudas līdzekļi – zemas procentu likmes un vājš ASV dolārs. Patreiz fondiem nav vēlme turēt skaidro naudu un ASV likumi aizņemtajai naudai, kas tiek ieguldīta precēs ir elastīgāki nekā ieguldot ASV akcijās. Pagājušajā nedēļā ASV analītiķi minēja, ka „patreiz daudz naudas meklē savas mājas un ir pārāk riskanti to visu ieguldīt akciju tirgū, ķīlu zīmēs . . .” un „problēma ir, ka procentu likmes ir pārāk zemas, spekulanti aizņemas naudu un pērk akcijas, preces, jebko kam ir vērtība.”
  2. Lauksaimniecības produktu cenas ietekmē izmaiņas citu svarīgo preču cenās – varam, svinam un cukuram. Patreiz šo produktu cenu izmaiņu attiecība pret graudiem ir nevienmērīga. Ir sajūta, ka pasaules fondu vadītāji domā, ka vēl ir laiks, lai paspētu iepirkt preces, kuru cenas  ir zemākajā punktā. Kāda ASV organizācija ziņoja, ka nauda, kas ieguldīta kvieša fondos ir vairāk nekā dubultojusies kopš maija.

Fondu nauda nāk un iet, tomēr ilgtermiņā darbojas piedāvājuma un pieprasījuma attiecība. Lielbritānijas kvieša eksporta apjomi par jūliju-septembri ieskaitot bija 0.4 milj. t, plānots eksportēt 2 milj.t. Pagājušajā nedēļā  konferencē Global Grain kāds orators prognozēja kvieša ražas kritumu nākamajā gadā par 1.4%. Neskatoties uz to, kvieša krājumi pasaulē vēl ir lieli un mazāka nākamā raža būtu tieši laikā, un pietiktu, lai apmierinātu pieprasījumu.

MIEZIS

Lielbritānijas mieža pircējiem krājumi pietiek līdz gada beigām, tirgus kluss. Lielbritānijas mieža eksporta apjomi no jūlija līdz septembrim ieskaitot bija 0.26 milj.t, plānotie eksporta apjomi – 1.9 milj.t. Piedāvājumi graudu intervencei turpina „pilēt”, ne „tecēt” – pagājušajā nedēļā piedāvātas 10 tūkst.t. Pagājušajā nedēļā Lielbritānijā intervencei piedāvāts tikai miezis (kviesis 0t). Patreizējā intervences cena 90.96 £/t (70.40 LVL/t).

DEFRA ziņo, ka mieža izmantošana lopbarībā palielinājusies tikai par 2%, kas ir pārsteidzoši maz, ņemot vērā cenu starpību starp miezi un kviesi.

RAPSIS

 Pagājušajā nedēļā rapsim fundamentālie faktori ir bijuši nemainīgi – laba raža eļļas pamatkultūrām.

ASV sojas raža novākta ap 90% un dati liecina par lielāko ražu ASV vēsturē. Neskaidrības ir par Dienvidamerikas sojas ražu, tomēr prognozēts ievērojams palielinājums salīdzinot ar zemo ražu pagājušajā sezonā. Brazīlijā augšanai labi apstākļi, Argentīna prasās lietu, ko arī sola šonedēļ.

Biodīzeļa ražotāji, kas iepirka rapsi, kad cena bija nokritusi un nafta maksāja ap 80 USD/barels, piepalīdzēja rapša cenai pakāpties

 Rapša cenu kustību īstermiņā grūti prognozēt pateicoties spekulāciju nepastāvīgajai dabai.