Lielbritānija: kvieša, mieža un rapša tirgus (26-31.oktobris)

KVIESIS

Lielbritānijā pagājušajā nedēļa kvieša cenu ietekmēja ārējie faktori.

Kvieša cenas pagājušajā nedēļā krita gan ASV, gan Eiropā. Tomēr parādās ziņas par mazāku iespējamo kvieša piedāvājumu 2010/2011.gadu sezonā.

Ceturtdien iznāca IGC (Starptautiskā Graudu Padome) atskaite, kas norāda uz otru lielāko kvieša ražu pasaulē 667 milj.t, kas ir par 1 milj.t  vairāk nekā septembra atskaitē (2008/2009 - 682.32, 2007/2008 - 610.9, 2006/2007 - 595.57, 2005/2006 - 619.7, 2004/2005 - 625.6 milj.t). Pagājušo nedēļ  bija ziņas par vasaras kvieša novākšanas problēmām ASV un Kanādā, ka Kanādas lauksaimniekiem uz lauka var palikt 1 milj.t. kvieša lietainā laika dēļ. Neskatoties uz to, IGC prognozē lielāku ražu gan ASV, gan Kanādā nekā iepriekšējās prognozēs.

Patreiz kvieša un kukurūzas izredzes ir ļoti līdzīgas. Neskatoties uz mitro laiku un zemo temperatūru, kas kavē arī kukurūzas novākšanu, prognozē lielāko ražu ASV vēsturē.

Līdzīgi kā uzskata citi eksperti, arī IGC norāda, ka zemās graudu cenas veicina kvieša apsējas platību samazināšanu, līdz ar to raža gaidāma 2010.gadā mazāka nekā šosezon. ASV lauksaimnieki var izvēlēties apdrošināšanas izmaksas tā vietā lai sētu nelabvēlīgos laika apstākļos. Lauksaimnieki, kas apdrošinājušies uz „aizkavēto sēju" var prasīt no apdrošinātājiem līdz 60% no plānotajiem ienākumiem gadījumā, ja laika apstākļi neļauj iziet uz lauka.

MIEZIS

Lielbritānijā mieža tirgus pagājušajā nedēļa bija ļoti kluss (skolas brīvlaiks). Interese eksportēt mazliet samazinājās, tomēr daži kuģi tika uzkrauti, izgāja no ostas pirmais iesala mieža kuģis uz Vāciju.

RAPSIS

Lielbritānijā cenas rapsim samazinājās, ko ietekmēja sterliņu mārciņas vērtības kāpums attiecībā pret eiro un optimistiskākas laika prognozes sojas novākšanai ASV.

Vēl jo projām ietekmējošie faktori ir liels rapša piedāvājums pasaulē un neskaidrība par sojas ražu ASV un Dienvidamerikā.

Ķīna ziņo, ka nepieņems Kanādas rapsi (kanolu) baidoties, ka tas var būt cietis no rapša stublāju puves. Pastāv iespēja, ka Austrālijas rapša pārpalikums varētu nonākt Eiropas Savienībā.