Lielbritānija: kviesis, miezis un rapsis

KVIESIS

Lielbritānijā pagājušājā nedēļā kvieša cenas ietekmēja sterliņa mārciņas vērtības izmaiņas, ziņas par iespējamajām salnām ASV un spekulācijas biržās. Kvieša cenas pakāpās un ļāva lauksaimniekiem pārdot kviesi par cenu, kas augstāka par pašizmaksu.

Šonedēļ toni var noteikt ziņas par salnām ASV. Cenu kāpums var būt labs motivātors lauksaimniekiem pārdot kviešus. Tomēr skatoties vidējā termiņā, pie patreizējā krājumu līmeņa un niecīgiem eksporta apjomiem, Lielbritānijas analītiķi uzskata, ka cena var kristies.

MIEZIS

Lielbritānijas lauksaimnieki gaida intervences sākumu (1.novembris). Padome ziņo, ka glabāšanas jaudas Skotijā ir 200 tūkst.t. un 100 tūkst.t Anglijā. Patreiz pieprasījuma pēc mieža līdz gada beigām nav.

2010.gada izredzes ir citādas - ziemas mieža sējumi ir ievērojami mazāki. Bažas rada fakts, ka lauksaimnieki varētu iesēt vairāk ziemas kviesi, atstājot mazu platību vasaras miezim. Kas varētu nest mazāku ražu un cenu kāpumu.

RAPSIS

Rapša cenas pagājušajā nedēļā nemainījās. Kaut sākumā bija kāpums, ko radīja spekulācijas tirgū, mitrā un vēsā laikā radītā kavēšanās sojas ražas novākšanā, kritums tikpat ātri nostādīja tirgu vecajās sliedēs.