Rapša raža ES valstīs šogad var samazināties par 3 %

Vācijas analītiskās kompānijas Oil Word dati vēsta, ka šobrīd lielākajā daļā Eiropas Savienības valda sausi laika apstākļi, kas nelabvēlīgi ietekmē rapša sējumu attīstību. Ņemot to vērā, analītiķi samazinājuši rapša ražas prognozi ES valstīm 2018. gadam par 0,5 milj.t līdz 21,2 milj.t. Salīdzinota ar iepriekšējo sezonu, ražas kritums gaidāms par 0,6 milj.t.

Vācijā rapša raža sasniegs 4,14 milj.t, kas ir pēdējo četru sezonu minimālais līmenis. Rapša ražība gaidāma 3,29 t/ha, kas tikai nedaudz pārsniedz pagājušā gada rādītāja (3,27 t/ha), taču salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju kritums būs būtisks – par 0,49 t/ha.

Rapša ražas samazināšanās tiek paredzēta arī Polijā – līdz 2,2 milj.t salīdzinājumā ar 2,73 milj.t pagājušajā gadā, Francijā – līdz 5,1 (5,2) milj.t un Baltijas valstīs (Igaunijā, Lietuvā un Latvijā) – līdz 0,82 (1,05) milj.t.

Turklāt eksperti pieļauj, ka, saglabājoties sausumam arī turpmāk, rapša ražas prognoze Eiropas Savienībai var tikt samazināta vēl vairāk.

Tomēr, neskatoties uz rapša ražas prognozes samazināšanu, rapša kotācijām Euronext biržā ir negatīvs trends. Minētā tendence tiek skaidrota ar fiksētajiem augstajiem rapša krājumiem Eiropas Savienībā, kā arī ar kanolas sējumu stāvokļa uzlabošanos Kanādā. Spiedienu kotācijām rada arī sojas nākotnes līgumu vērtības krišanās Čikāgas biržā CBOT.