Kviešu raža Brazīlijā 2017/18. sezonā var sarukt par 36 %

ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) prognozes vēsta, ka kviešu raža Brazīlijā 2017/18. sezonā sasniegs 4,3 milj.t, kas ir būtiski mazāk nekā lēsts iepriekš. Prognozes korekcija veikta, ņemot vērā lielākus zudumus nekā gaidīts sauso un auksto laika apstākļu dēļ ražas attīstības kritiskākajos etapos.

Ja prognoze piepildīsies, ražas kritums salīdzinājumā ar 2016/17. sezonu (6,73 milj.t) būs par 36 %.

Kviešu imports valstī 2017/18. sezonā tiek paredzēts 8 milj.t līmenī, un tas atspoguļo vietējās ražas samazināšanos.

“Brazīlija, ierasti, vismaz pusi no sava vietējā kviešu pieprasījuma sedz ar importu, turklāt lielākā daļa kviešu tiek ievesta no Argentīnas caur kompāniju Mercosul-partner Argentina,”- teikts GAIN atskaitē. 2017. gada decembrī Brazīlijas Lauksaimniecības ministrija publicēja jauno noteikumu kopumu, kas ļauj importēt kviešus arī no Krievijas. To imports savulaik tika aizliegts fitosanitāru problēmu dēļ, taču jaunie regulējumi ļaus importēt kviešus Brazīlijas ziemeļaustrumu reģiona graudu pārstrādes uzņēmumiem ostu tuvumā (ar mērķi ierobežot slimību izplatīšanās riskus).

Ziņojumā teikts, ka, neskatotiesuz salīdzinoši augstajām transporta izmaksām, Krievijas kvieši varētu būt konkurētspējīgi Brazīlijā lielo piegāžu apjomu dēļ, ko tā spēj piegādāt starptautiskajā tirgū. Ziņojumā arī norādīts, ka līdz šim brīdim Brazīlija kviešus nav importējusi no Krievijas.

Kviešu eksporta prognozi Brazīlijai USDA samazināja līdz 600 tūkst.t, kas atspoguļo, ka vietējie krājumi ir ierobežoti.

Avots: idk