Krievija gatavojas jaunam rekordam kviešu eksportā

Krievija šosezon plāno pārspēt ASV 2010/11. sezonā uzstādīto rekordu kviešu eksportā (36,1 milj.t), piegādājot ārvalstu tirgiem 36,8 milj.t minētās kultūras, paziņojis kompānijas “Sovecon” direktors Andrejs Sizovs. ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) pagaidām prognozē kviešu eksportu Krievijā 36 milj.t līmenī, Krievijas Lauksaimniecības ministrija – 35 milj.t apjomā. Muitas dienesta dati vēsta, ka Krievija līdz 2018. gada 7. februārim eksportējusi 24,5 milj.t kviešu, kas ir par 37 % vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu.

Rekordaugstais eksports panākts arī saistībā ar anomāli augsto aktivitāti novembrī – decembrī, kas vairāk raksturīga ir augustam – septembrim, norāda A. Sizovs. “Paveicās ar laika apstākļiem, ostas strādāja labāk, nekā gaidīts. Kopumā visa infrastruktūras ķēdīte parādīja, ka tā ir spējīga tikt galā ar rekordlieliem piegāžu apjomiem,”- piebilda eksperts. Pēc “Sovecon” datiem, Krievija decembrī eksportēja 5,4 milj.t graudu, tai skaitā 4,2 milj.t kviešu.

Turklāt šosezon Krievija kā nekad agrāk aktīvi eksportē kviešus uz nosacīti sev jauniem tirgiem Dienvidāzijas valstīs, norāda Krievijas Agrārā tirgus konjunktūras institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko.

Pēc graudu drošības un kvalitātes centra aprēķiniem, līdz šīs sezonas16. februārim Krievijas kviešu piegādes uz Vjetnamu un Indonēziju pieaugušas trīskārši attiecībā pret pagājušo sezonu – līdz 1,1 milj.t un 1.03 milj.t attiecīgi. Līdera pozīciju starp Krievijas kviešu importētājiem nostiprinājusi Turcija, palielinot iepirkumus par 56 % līdz 6,4 milj.t. Ēģipte, kas ieņem otro vietu, audzējusi importu par 34 % līdz 5,5 milj.t.

Eksportu sekmē arī pievilcīgās cenas: pagājušajā nedēļā Krievijas kviešu (12,5 % proteīns) vidējās kotācijas pārsniedza 202 $/t (FOB), norāda D. Rilko. Pēc viņa teiktā, tādas cenas nav bijušas vairāku gadus. Nedēļu iepriekš kotācijas atradās 298 $/t līmenī. Cenām atbalstu sniedz pasaules tirgu kāpums, rubļa nostiprināšanās un arī aktīvais pieprasījums no importētāju puses, raksta analītiķi. Kviešu cenas pagājušajā nedēļā Parīzē pieauga par 1,5 % līdz 197,8 $/t. Iepirkuma cenas Krievijas kviešiem ostās uz šī fona pagājušajā nedēļā palielinājās no 9,5-9,7 tūkst.rubļiem tonnā līdz 9,6 – 9,8 tūkst.rubļu tonnā.

Pēc A. Sizova teiktā, zināmus draudus graudu eksportam var radīt laika apstākļu faktors. Vētru dēļ janvāra beigās – februāra sākumā piegādes salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem saruks, taču aktivizēšanos var gaidīt jau martā. Pēc Krievijas Agrārā tirgus konjunktūras institūta pašreizējām prognozēm, kviešu eksports Krievijā šosezon gaidāms 36,5 milj.t līmenī, taču institūta analītiķi neizslēdz vērtējuma pārskatīšanu. Ja Krievija šosezon ārvalstu tirgiem piegādās vairāk kā 36,8 milj.t kviešu, tad tā pārspēs arī ASV 1992/93. sezonā uzstādīto rekordu, vēsta Bloomberg ziņojums.

Avots: zol