Pateicoties maigajai ziemai, sējumi Eiropas Savienībā ir labā stāvoklī

Pateicoties salīdzinoši maigajiem laika apstākļiem, ziemāju graudaugiem Eiropas Savienībā šoziem būtisks kaitējums nav nodarīts un tie ir labā stāvoklī. Patreiz tirgus uzmanība galvenokārt pievērsta vasarāju kultūrām, it īpaši tāpēc, ka rudens sēja netika pilnībā pabeigta tādās valstīs kā Vācija un Polija.

Analītiķi norāda, ka pastāv iepēja, ka pēc kāda laiciņa varētu palikt strauji auksts, un, ja laukus neklās sniega sega, tas varētu sējumiem kaitēt, bet pagaidām tiešu apdraudējumu ražai Eiropas Savienībā nav.

Francijā, Eiropas Savienības vadošajā graudu audzētājvalstī, ziemāju sējumu stāvoklis joprojām ir labs, neskatoties uz spēcīgajām lietavām, kas bija vērojamas decembrī, un diezgan slapjo janvāra sākumu. Paldies jāsaka labvēlīgajiem apstākļiem rudens sējas laikā.

Francijas Lauksaimniecības ministrija prognozē, ka mīksto kviešu sējumu platības saglabās salīdzinoši augsto līmeni, bet rapša sējumi būtiski pieaugs.

Vācijā graudaugu sējumi rudenī cieta no slapjiem laika apstākļiem, tāpēc spēcīgu salu trūkums tiem ir bijis labvēlīgs. Jāatgādina, ka sliktie laika apstākļi neļāva lauksaimniekiem pilnībā pabeigt gan ziemāju graudaugu, gan rapša sēju. Ar ziemas kviešiem 2017. gada rudenī tika apsēts par 4,7 % mazāk platību nekā iepriekšējā gadā, ar rapsi - par 2,6 % mazāk. Oficiālas prognozes vēsta, ka ziemājiem paredzētās, bet ar tiem neapsētās platības tiks atvēlētas vasaras kviešiem, vasaras miežiem, auzām un citiem graudaugiem.

Analoga aina vērojama Polijā, kur arī lietavas pārtrauca ziemāju graudaugu sēju. Pēc Sparks Polska datiem, ziemas kviešu sējumu platības samazināsies par 10 % līdz 1,7 milj.ha, bet ziemas rapša - par 10-12 % līdz 780-790 tūkst.ha.

Avots: idk