Rapša sējumu platības Indijā 2017/18. sezonā var sarukt par 20 %

Vācijas analītiskās kompānijas Oil World eksperti prognozē, ka rapša sējumu platības Indijā 2017/18. sezonā salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ var samazināties aptuveni par 20 %.

Rapša sēja Indijā parasti sākas oktobrī, taču šogad nozīmīgākajos šīs kultūras audzēšanas rajonos valsts ziemeļu daļā šobrīd valda sausi laika apstākļi, kas kavē sēju. Ierasti lielākajai daļai rapša jābūt iesētai jau līdz novembra vidum. Minētajā situācijā daudzi lauksaimnieki reģionos, kur ir labāk izveidota meliorācijas sistēma, pārorientējas uz sojas pupu, kā arī kviešu audzēšanu.

Rapša sējumu platību samazināšanos noteiks arī Indijas rapšu audzētāju zemā marža, jo rapša minimālās iepirkuma cenas palielināšana (aptuveni par 8 %) būtiski situāciju neuzlabos, tāpēc, ka valdības rapša iepirkumu apjomi ir ierobežoti.

Jāpiebilst, ka šobrīd rapša sēklu cenas Indijā ir par 15 % zemākas salīdzinājumā ar pagājušā gada analogo laika periodu, kamēr, piemēram, arahisa - ir par 7 % augstākas, kas ir vēl viena no priekšrocībām par labu citu kultūru audzēšanai.

Tādējādi, neskatoties uz to, ka rapša sēklu krājumi Indijā šobrīd atrodas augstā līmenī, gaidāmais ražas kritums 2018. gadā samazinās arī rapša eļļas ražošanas apjomus.

Avots: oilword