Austrālijā kviešu ražas prognozes turpina samazināties

Aģentūras Reuters neatkarīgā pētījuma rezultāti vēsta, kviešu raža Austrālijā šogad var samazināties līdz 20,15 milj.t, kas ir par 7 % mazāk salīdzinājumā ar valsts lauksaimniecības ministrijas oficiālo prognozi (21,64 milj.t) un par vairāk nekā 40 % atpaliek no pagājušā gada rekorda (35,56 milj.t).

Arī citu analītiķu prognozes ir pesimistiskas. ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) eksperti paredz, ka kviešu ražība Austrālijā šogad var samazināties līdz 1,72 t/ha, kas ir par 36 % mazāk salīdzinājumā ar pagājušā gada rekordu (2,7 t/ha).

Tiek atzīts, ka pēdējā laikā Jaundienvidvelsā nolijušie nokrišņi nespēs būtiski mainīt kopējo situāciju valstī, jo 2017. gada ziema, pēc vietējā meteorologu biroja datiem, bija siltākā pēdējo 100 gadu laikā.

Ņemot vērā to, ka valstī ik gadu vidēji tiek patērētas 7-8 milj.t kviešu un pagājušās sezonas beigās kviešu krājumi atradās 6-7 milj.t līmenī, kviešu eksports 2017/18. sezonā tiek paredzēts 17-18 milj.t apjomā.

Tai pat laikā eksperti atgādina, ka, neskatoties uz būtisko kviešu ražas samazināšanos Austrālijā, kviešu cenas pasaulē šobrīd samazinājušās līdz pēdējo divu mēnešu zemākajam līmenim, un iemesls tam ir rekordaugstie šīs kultūras krājumi, kas sasnieguši 250 milj.t.

Tāpat tiek norādīts, ka Melnās jūras reģiona eksportētāji ir atkarojuši daļu no Austrālijas noieta tirgus, tāpēc vietējie eksportētāji ir spiesti krasi samazināt piedāvājuma cenas. Šobrīd Austrālijas kvieši uz FOB bāzes nosacījumiem Rietumaustrālijā, kas ir nozīmīgākais eksporta centrs valstī, tiek piedāvāti par 245 $/t, kad pims divām nedēļām (pirms ražas kulšanas sākuma) cena uz FOB nosacījumiem bija 255 $/t.

Avots: oilword