Graudu raža pasaulē 2017. gadā būs rekordliela - FAO

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) savā oktobra atskaitē palielinājusi graudu ražas prognozi pasaulei 2017. gadam līdz rekordaugstam līmenim - 2,612 miljrd.t, kas joprojām pārsniedz iepriekšējo maksimumu - par 6,8 milj.t.

Pēc ekspertu vērtējuma, kviešu raža pasaulē šogad sasniegs 750,1 milj.t. Mēnesi atpakaļ šī prognoze bija par 1,4 milj.t pesimistiskāka.

"Kviešu ražas prognozes palielināšana pasaulei saistīta ar šīs kultūras bruto ražas pieaugumu Eiropas Savienībā, kā arī ar ražas vērtējuma palielināšanu Krievijai, kur labvēlīgie laika apstākļi ļauj gaidīt daudz augstāku vasaras kviešu ražu nekā prognozēts iepriekš. Kviešu ražu pieaugumi minētajos reģionos ar uzviju kompensēs ražas kritumu Austrālijā - līdz vidējam līmenim pēc rekordaugstās ražas pagājušajā gadā," - paskaidroja analītiķi.

Kas attiecas uz lopbarības graudu ražu, tad pēc FAO aplēsēm, tā šogad pasaulē sasniegs 1,361 miljrd.t, kas ir par 2,5 milj.t vairāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ. Minēto pieaugumu nodrošinās ražu pieaugums Ķīnā un ASV.

Avots: oilword